8 bizarr hajhullás elleni módszer a múltból

1. Az ókori egyiptomi módszer

Időszámításunk előtt kb. 1550-ből származik az úgynevezett Ebers Papyrus, amely mintegy 700 mágikus receptet tartalmaz. A hajhullásban szenvedők tinktúrájának fő alkotója a víziló, a krokodil, a kígyó, és a kőszáli kecske zsírjából valamint a tarajos sün tüskéiből készült főzet, amit megspékeltek olajon párolt nőstény agár lábbal és szamárpatával. Mindössze négy napig kellett kenegetni a fejbőrt és várni a csodára. Néhány uralkodó azonban egyszerűbb módszert választott, ugyanis már ebben az időben is viseltek parókát és ál szakállt.

2. Hippokratész felfedezése

Az orvostudomány megalapítójának tartott görög tudóst személyesen érintette a kopaszodás, így első körben ópiumból, tormából, galamb ürülékből és céklából készített főzetet, amihez némi fűszert is mellékelt. Sajnos azonban a várt hatás elmaradt, de a kutatást nem adta fel. Észrevette ugyanis, hogy a herélt férfiak hajszálai nem vékonyodnak el az évek folyamán. Bár a kopaszodás leküzdésére nem valószínű, hogy a kasztrálást választották, a felfedezést 1995-ben a Duke Egyetem megerősítette. Állításuk szerint ugyanis valóban képes ez a módszer megakadályozni a hajhullást.

3. Julius Caesar babérkoszorúja

Az ókori római hadvezér átokként tekintett saját kopaszodására és mindent megpróbált megtenni azért, hogy fényes hátranyúló homlokát eltüntesse. Első körben divatot próbált teremteni a furcsa módon megritkított fejtetőjével és a hátul hosszúra hagyott hajával. Később Cleopatra szerelme javasolt neki otthoni főzetet, amelynek összetevője az egér, lófog és a medve zsír volt. Sajnos ennek is csekély hatása volt, így a római diktátor a babérkoszorúnál maradt, mint megoldás.

4. A parókák

Az ókorban is népszerű paróka a 17. században élte újra virágkorát. Főként a kopaszodó uralkodók körében terjedt el, például XIII. Lajos francia király esetében. A különlegesen elkészített és gyakran bonyolult fürtöket később fehér porral „fűszerezték”, amely komoly divatot teremtett a francia és az angol nemesek körében.

5.Varázskenőcs – A hét Sutherland testvér

Az Egyesült Államokban a 19. században jelentek meg az úgynevezett „kígyó olaj” kereskedők, akik lényegében álcázott orvosok, csalók voltak és különböző hamis italokkal, orvosságokkal házaltak. Szinte minden nyavalyára gyógyírt ígértek, így természetesen a hajhullásra is volt módszerük. A csodakenőcs születésére a híres és gyönyörű hosszú hajjal megáldott testvér előadóművészek adtak ihletet, így a „Seven Sisters Sutherland” elnevezést kapta. Természetesen a krém hatástalan volt, de a marketing már abban az időben is működött.

6. A termo sapka

A kozmetika legjelentősebb forradalma a XX. századra tehető, így természetesen a hajhullás problémája is előtérbe került. Az 1920-as években az amerikai Allied Merke Intézet mutatta be zseniális feltalálását, amely egy fejre helyezhető elektromos sapka volt. Hőt és kék fényt bocsájtott ki magából és a 15 perces kezeléssel állítólag a szunnyadó hajhagymákat serkentették. Bár a sajtóban remekül eladták a terméket, valójában hatástalan volt.

7. A vákuum ereje

Az autó és rádiógyártással foglalkozó Crosley Corporation 1936-ban döntött úgy, hogy belép a szépségipar piacra. Egy Xervac elnevezésű gépet mutattak be, amely a fejre helyezve vákuumot képzett és szerintük a szívó hatással a haj növekedését ösztönözték. Az óriási reklámhadjáratukkal elérték a céljukat, ami természetesen nem más volt, mint a profit szerzés. Borsos ára miatt a készüléket nem csak megvásárolni lehetett, hanem bérelni is. Természetesen a fodrászatok is bedőltek a hirdetésekre, de a gép valójában semmire nem volt jó.

8. Hajátültetés a kezdetekben

A hajhullás, kopaszodás megoldásának úttörője egy japán bőrgyógyász volt, aki 1939-ben kezdett el kísérletezni szemöldök, arc és más területen lévő testszőr beültetéssel. Két évtizeddel később a New Yorki származású Norman Orentreich népszerűsítette és finomította az eljárást. A beültetett szőr és hajszálak sokáig nem voltak túl természetesek, inkább egy baba fejére emlékeztetett azoknak a fizimiskája, akik vállalták a műtétet.

Mára az orvostudomány azonban mikrosebészeti eljárással, fájdalommentesen és látható hegek nélkül alkalmaz hajátültetési eljárásokat világszerte. A férfias kopaszodás megoldására továbbra is ez az egyetlen és garantált módszer. Aki nem hiszi, járjon utána, vagy kérdezze Magyarország vezető hajklinikáját a HairHungaryt.

[visszahivas_kerese_section cim=”” leiras=””]

Scroll to Top