KKV Start 2020

KKV Start 2020

Kedvezményezett neve: Hair-Aesthetic Clinic Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt címe: 3D képalkotó szoftver adaptációja a hajvisszaállításban
Szerződött támogatás összege:  14.417.683 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 60,000002%
Projekt fizikai befejezésének napja: 2023.04.30
Projekt azonosító száma: 2020-1.1.1-KKV-START-2020-00287


A projekt tartalmának bemutatása

A hajfelismerő, analizáló szoftver segítségével a világon jelenleg egyedülálló módon lehetővé válik:

1. a teljes hajas fejbőr részletekbe menő, alapos vizsgálata,

2. digitalizálása, dokumentálása, archiválása,

3. a műtéti tervezés precizitásának növelése.

   Hogy milyen versenyelőnnyel jár az eljárás, arra talán a legegyszerűbb magyarázat az, hogy minden túlzás nélkül a műtét mindenkori sikeressége, illetve a páciensek bizalmának megléte (vagy hiánya) egy, az általunk fejlesztett rendszer függvénye lesz a jövőben, nem csak hazánkban, hanem minimálisan Európa szerte. Jelenleg a szakmai álláspont (ISHRS) az, hogy a FUE (Follicular Unit Excision) műtétek esetén égetően szükség lenne egy ilyen jellegű előzetes kvantitatív elemzésre (nem csak becslésre), a pontos műtéti tervezés érdekében.


Részleteiben

   Az első konzultáció során készült fotók a kiindulási állapotról a páciensek dokumentumai közé archiválva a későbbi kezelés, műtét során elért eredményekkel objektív módon összehasonlíthatóvá válnak, egyértelműen, hajtüszőegységre lebontva, számszerű adatokkal alátámasztva nyújtanak lehetőséget a választott terápia hatásosságának igazolására a későbbiekben.

A program az elkészült hajas fejbőr fotói alapján rekonstruálja a hajas fejbőr anatómiai viszonyait, egyesével felismeri a hajtüszőegységeket (graftokat), és képes meghatározni:

1. A teljes hajas fejbőrön található egységek számát (ez mind a hajvisszaállítás kezelései, illetve a műtéti folyamat során kritikus),

2. A hajtüszőnkénti hajszálak számát, donor (d), recipiens (r),

3. Mindezekből egy úgynevezett fedési értéket fog számolni (az adott hajstruktúra takarási hatékonyságát) (d,r),

4. Vizuális előrejelzést (r),

5. Műtét során az előzetes, és élő kalkuláción, és képfelvételezésen keresztüli  asszisztálást (d,r).

   A hajátültetésnél a műtéti tervezéshez szükséges donorterület (hátsó tarkótáji rész) hajtüszőegységeit pontos számban és minőségben képes meghatározni. Minden páciens esetében a vizsgálat kezdetekor személyre szabottan a saját haj karakteréhez kalibrált rendszer a hajtüszőegységekben lévő hajszálak száma alapján pontos számot ad a graftok méretéről (1-5-ig hány hajszálat tartalmaznak), sűrűségéről, és elosztásáról. Ezen paraméterek a műtét során alapvető fontosságúak a végleges befogadó területen történő hajelosztás, optikailag kiemelten a hajvonal kialakításakor.

   A rendelkezésre álló adatok alapján és a műtét során alkalmazott kivételi technika (megfelelő mintázat) segítségével kiszámítja az összes kivehető graft mennyiségét a donorterületről, ami még nem jár látható esztétikai hiánnyal.

   A hajhullással érintett terület esetén a program a graftok felismerésével képes kiszámolni az 1 négyzetcentiméterre eső hajtüszőegységek/hajszálak számát, valamint a teljes kopasz terület esetében a beültetendő terület nagyságát, így a kívánt sűrűséget a programban rögzítve azonnal számszerűen jelzi a szükséges átültetendő graftok számát. A pontos hajtüszőegységek számának ismeretében többféle műtéti terv készíthető, igazodva a páciensek elképzeléseihez, végső soron pácienseink elégedettségéhez.

   A jelenleg manuálisan, a páciens fejbőrére rajzolva megtervezett hajvonal helyett a rendszerben digitálisan rajzolva a páciens számára is látványosan prezentálható a tervezett és megvalósítható esztétikai eredmény. A programban beállított sűrűséggel vizuálisan ábrázolhatóvá válik (előrejelzés) a végleges állapot, mely a páciens számára a könnyebb döntést hivatott segíteni.

   A műtét során a páciens elképzelései és a szakmai lehetőségek figyelembe vételével meghatározott átültetendő graftok száma alapján a rendszer a donorterületen kiszámítja és megtervezi a kivételre kerülő graftok eloszlását a fejbőrön, hogy az a gyógyulási periódust követően esztétikai szempontból a legoptimálisabb legyen. Ezeket a graftokat a műtét során folyamatosan alkalmazott nagyfelbontású kamera és a mozgást követő rendszer segítségével az operáló orvos elé kivetíti, és a kivételi szakaszban a graftokat egyesével egy színskála segítségével látható módon megjelöli a képernyőn, így biztosítva, hogy azok a graftok kerüljenek kivételre, amik a korábbiakban meghatározásra kerültek és optimálisak a transzplantáció céljából.

   Az átültetési szakaszban a kamera és a program segítségével a kivetítőn a tervezett sűrűségnek és mintázatnak megfelelően élőben (a műtét menete során) szintén színes fénnyel jelezve segíti a kezelőorvost, hogy a graftok tervezett helyét könnyen és gyorsan kialakítsa.

   A műtét során a kamera mellett párhuzamosan alkalmazott speciális fényforrás a hajas fejbőrön a bőr felső rétegeit átvilágítva lehetővé teszi a hajszálak bőrben szabad szemmel nem látható lefutásának meghatározását, ezáltal csökkentve a fúró eszközzel nem megfelelő szögben történő kivétel során a graftok, hajszálak sérülését (transzekció), ami jelenleg világszerte az egyik legnagyobb kihívás a hajtüszőnkénti hajátültetés eredményessége szempontjából.