A hajátültetési robot már majdnem tökéletes

Számos téma került terítékre az egyes előadások során, az egyik legérdekesebb kerekasztal beszélgetésen a hajátültetés jövőjét meghatározható eszközről volt szó. Az Artas R-FUE robottechnikai berendezés 2011 októberében debütált. Alapjai Dr. James Harris a HSC Colorado igazgatójának köszönhető, aki a SafeSystem-FUE eljárás feltalálója. A hajátültetési robot fő egységénél ugyanis az eljárás során alkalmazott SafeScribe eszköz módosított változatát használták fel.

A hajbeültetési eljárások során a donor területről kinyert hajszálak egy monoton ismétlődő folyamat eredménye. Mindeközben az orvosi precizitás elengedhetetlen, hiszen az úgynevezett graftok csak sértetlen állapotban kerülhetnek vissza a kopaszodó területekre. A robot minimalizálhatja az emberi hibát, hiszen a kivétel során a hagyományos körkéses FUE módszer és a csipesz helyett egy speciális szívó berendezéssel ellátott tompa végű fúró végzi a beavatkozás első fázisát. Az már bizonyítást nyert, hogy a robot szinte hiba nélkül végzi a dolgát és a SafeSystem-FUE előnyeit felhasználva a különböző hajtípusokra is jól reagál. Az eljárás során gyorsabb is az embernél, hiszen az orvosok csak a hibázás nagyobb lehetőségével kockáztathatnak jelenleg. Az előkészületek és a gép beállítása viszont gyakorlatilag a megnyert időt kiegyenlítik, így összességében a páciensre nézve ez egyelőre nem jelent előnyt. Természetesen a robot folyamatosan fejlődik, így a beállítások is rövidebb idővel fognak járni a jövőben, a prototípushoz képest már most sokkal kevesebb az orvosi, vagy a technikai beavatkozás a graftok kiemelésénél.

A robot egyik legnagyobb hátránya, hogy jelenleg csak akkor lehet alkalmazni a hajszálak kivételénél, ha a páciens arccal lefelé fekszik az ágyon. Ez legtöbb esetben elegendő, azonban sokszor donor területként nem csak a tarkótáji régió jöhet számításba. A mobilitás hiánya ezen felül azt a problémát is okozza, hogy mivel a hajszálak visszahelyezését továbbra is az orvosok végzik, jelenleg erre egy külön széket, vagy orvosi műtőt kell alkalmazni.

Mindezeken felül a hajátültetési robot alkalmazása jelenleg igen költséges lenne bármely klinikának, pedig Európán kívül Dél-Korea, Tajvan és természetesen Japán is heves érdeklődést mutat a robot iránt.

Bővebben a robot lelkét alkotó SafeSystem eljárásról és a SafeScribe eszközről:

HairHungary – a magyar hajklinika

[visszahivas_kerese_section cim=”” leiras=””]

Scroll to Top