A hajbeültetés a jó választás számomra?

 

Arcunk esztétikájának alapja az egészséges, vastag szálú haj. Az életkor, a genetika és az általános egészségi állapot a három fő faktor hajunk minőségének, mennyiségének alakításában. Habár a hajhullás rendkívül gyakori probléma, a külsőnk mindennapi fontossága miatt önbecsülésünket nagyban határozza meg. Ebből legtöbbünk fejében időről-időre megfordul a lehetséges megoldás lehetősége. Hogy mi a legjobb döntés, részletes, megfontolt szakmai döntés függvénye. Az egyik ilyen lehetőség a hajkorona műtéti visszaállítása.

Az utóbbi években a hajátültetés igen népszerű eljárássá vált. Egyik legnépszerűbb formája az ún. FUE (Follicular Unit Extraction), mely név a follikuláris egységek (a hajszálat növesztő szöveti egységek) egyenkénti eltávolítására. Legfőbb előnye a minimálisan invazív jelleg, amely nem igényel öltéseket és nem hagy hátra semmilyen műtéti nyomot. Más technikákkal ellentétben a regeneráció rendkívül gyors, a beavatkozás jelei pedig napok alatt tűnnek el.

Íme néhány tényező, amelyet figyelembe kell venni mielőtt belevágnánk a műtétbe:

Kor

Minden korosztály számára opció lehet, azonban az életkori szélsőségek további megfontolást igényelnek: ha a beteg túl fiatal, az orvosok felelőssége mérlegelni. A fiatalabb korosztályt érintő hajhullás jellemzői eltérnek a később bekövetkező hajhullástól. Ezen kívűl figyelembe kell venni a férfias hajhullás krónikus jellegét, egy túl korán elvégzett műtét idővel visszaüthet. A biztonságos tervezés érdekében egy későbbi állapot csökkentheti a jövőbeli szükséges műtétek számát. Összegezve a 30 év feletti kor egyértelműen előny a műtéti tervezésnél.

Életmód

Értelemszerűen a legideálisabb helyzet, ha a páciens fizikailag fitt. Ez magában foglalja a jól étkezést, a rendszeres edzést és a relatív alacsony stresszintet. Az általános életviteli szokásokon kívül a páciens műtét előtti akut állapota is jelentős tényező. Ezek jelentőségének egyik pillére az immunrendszer optimális működése, ami nagyban befolyásolja a szöveti gyógyulást.

A hajhullás típusa és osztályozása

Ez röviden azt mutatja, hogy mennyire előrehaladott a beteg hajhullása. Az orvosoknak figyelembe kell venniük a ritkább területekre átültethető donor haj mennyiségét. A rendelkezésre álló donorterület mennyisége meghatározza az eljárás hosszú távú eredményeit. Ha a jelentkezőnél kiterjedt a hajhullás és/vagy a donorterület állapota gyengébb, a transzplantáció eredménye nagyban függ az orvosok „szemétől”, azaz attól, hogy milyen technikával fedik le a hajtalan területet. Természetesen vannak olyan esetek, amikor kompromisszumra van szükség az optimális eredmény elérése érdekében. Ezt klinikánkon az orvos a pácienssel egyetértésben dönti el.

A konzultáció során az orvos megvizsgálja a fenti tényezőket annak megállapítására, hogy a páciens esetében milyen hajhullás áll fenn, amennyiben további vizsgálatok szükségesek, semmiképpen nem javaslunk túl korai döntést, és csak a megalapozott diagnózis megléte esetén alakítja ki a páciens igényei mentén a kezelési tervet.

Scroll to Top