A hajhullás lelki okai

A haj fontos szerepet tölt be minden ember életében. A dús hajkorona evolúciós hagyatékunk, mely már az antik világban is jelentőséggel bírt. Legfontosabb fiziológiás funkciója a védelem: óv a napsugárzás ártalmaitól, állandó hőmérsékletet tart fenn és szigetel hideg idő esetén. A mai világban a haj esztétikai jelentősége dominál. Az élettel teli, erős és hosszú haj a fizikai egészség indikátora, meghatározza az első benyomást, kiemelkedő szerepet játszik a vonzerő kialakításában és fenntartásában, az önkifejezés eszköze. Jelentős szocializációs hatással rendelkezik – korra, attitűdökre, társadalmi státuszra, fizikai és pszichés állapotra, sőt akár az életvitelünkre is enged következtetni.

A hajhullás egy gyakori bőrgyógyászati jelenség, ami nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet. Kutatások szerint a nők és a férfiak 50%-a megtapasztalja legalább egyszer élete során.  A hetekig tartó, napi 100 szál feletti hajvesztés már kórosnak számít a szakemberek szerint. A hajhullásnak több típusát különböztethetjük meg.

Az férfias típusú hajhullás kialakulásában genetikai és hormonális faktorok játszanak szerepet. Attól függően, hogy a hajvesztés a hajnövekedési ciklus mely fázisában következett be, beszélhetünk anagén (aktív) illetve telogén (nyugalmi) típusú hajhullásról. Az anagén típus hirtelen bekövetkező, akár egész testet érintő, diffúz hajvesztéssel járó állapot, melyet kemoterápia, röntgensugárzás vagy mérgezés okozhat. A telogén típusú hajritkulás lassabb folyamat, hátterében lázzal járó állapotok, baleset, vitaminhiány vagy akár a gyermekszülés állhat. Foltos hajhullás esetén körülírt foltok jelennek meg a fejbőrön illetve a testszőrzetben. Kialakulásának oka máig nem tisztázott, feltehetőleg immunológiai zavar, illetve pszichés eredetű elváltozások eredményezik.

Sok bőrgyógyászati betegséghez hasonlóan a hajhullás kialakulása gyakran pszichológiai okokkal függ össze, ám ez fordítva is igaz: a kialakult állapot pszichológiai problémákat eredményezhet. Annak ellenére, hogy nem egy életveszélyes megbetegedés, komoly ráhatással lehet az egyén életének minőségére, és többek között olyan mentális rendellenességeket okozhat, mint szorongás, depresszió, vagy az öngyilkosságra való hajlam.

Ennek az az oka, hogy a haj külső jellegzetességeink hangsúlyos eleme, mely alapvető szerepet játszik az egyén megjelenésében. Ha ez sérül, az érintett saját magáról alkotott képe változik, mely gyakran az önbizalom és a komfortérzet csökkenéséhez, generalizált szorongáshoz, szociális szorongáshoz, vagy akár pánikbetegség kialakulásához is vezethet.

Mint láthattuk, a hajhullás hátterében természetesen nem csak pszichológiai tényezők állnak, ám napjaink kutatásai azt igazolják, hogy a mentális okok jelentős mértékben hozzájárulhatnak a hajvesztéshez. Ezen okok eredhetnek az egyén énképének változásából, úgy mint a csökkent önbizalom vagy önbecsülés, de egyéb mentális változásokból is, mint a nagymértékű hangulatingadozások, a szokások megváltozása, a megküzdéssel való nehézség, a növekvő stressz, a harag, vagy a depresszió.

Az egyén belső világán kívül a környezettel való interakció is fontos tényező lehet a hajhullás kialakulásában. A szociális dimenzióban olyan okok sorolhatók ide, mint a környezettel történő interakciók átalakulása, az egyén közvetlen vagy tágabb értelemben vett szociális környezetében történő események változása, vagy akár a többi ember közelében érzett nyugtalanság.

Fontos kiemelni, hogy a hajhullás egy öngerjesztő jelenséggé is válhat. A hajvesztéstől való félélem ugyanis hajhulláshoz vezethet, sőt, ha az egyén kommunikációjának középpontjában a hajhullás áll, vagy saját haját mások hajkoronájával méri össze, azzal szintén erősíti magában ezt a félelmet – még ha nem is tudatosan – , így serkentve a kialakulásának kockázatát.

Fizikai megjelenésünk egyik leglátványosabb jellegzetessége hajzatunk. Kiemelkedő szerepet játszik lelki egészségünk fejlődésében és fenntartásában életünk során. A hajvesztéssel társított mentális rendellenességek és tünetek tárháza igen gazdag. Ma már sokféle lehetőség áll rendelkezésünkre a kialakult állapot kezelésére: étrendkiegészítők, vitaminok, kozmetikumok, mezoterápiás kezelés, drakula-terápia, az újdonságnak számító minimál invazív regeneratív terápiák, illetve előrehaladott stádium esetén a hajbeültetés is. Fontos, hogy hajritkulás esetén az orvosi- és egyéb gyógyszeres kezelés mellett megfelelő figyelmet fordítsunk az esetleges lelki okok feltárására és kezelésére egyaránt.

Szerző: Hornyák Anna