white

A kopaszodás megjósolható előre?


A kopaszodás és a gének kapcsolata

Időről-időre felbukkan egy tévhit a kopaszodás és az örökölt gének kapcsolatában, amit most cáfolnunk kell. A kopaszodásra való hajlam miatt nem kizárólag az édesanyjától örökölt gének okolhatók.

Mint bármi másban is, az anyától származó gének szerepet játszhatnak a hajhullásban, de csak fele részben. A hajhullásra hajlamosító gének örökölhetők az anyától, az apa oldaláról, vagy a kettő kombinációjából. Körülbelül 200 különböző génünk van, amelyek szabályozzák a haj növekedését, ezért ezeknek a géneknek a kombinációja egyedülálló is lehet, és nem mindig fog megjelenni az utódoknál.

Évtizedekkel ezelőtt a legpontosabb módja annak, hogy meghatározzuk az esélyeket a kopaszodásra, az ősök régi képeinek tanulmányozása lett volna, de ma már több tudományos módszer van arra, hogy előre jósolható legyen a folyamat. Manapság nyálból vett DNS mintából kimutatható a DHT-ra (dihidrotesztoszteronra) való érzékenység. Ezek a tesztek megmutathatják a kopaszodásra való esélyeket, megjósolhatják, hogyan reagálhat a szervezet a hajhullás elleni gyógyszerekre, például a Finasteride tartalmú gyógyszeres kezelésre.

Mi okozza a hajhullást?

A kopaszodás akkor kezdődik, amikor a pubertás véget ér, attól függően, hogy örökletes érzékenységünk van-e a DHT-re. Nem a DHT termelés okoz hajhullást, hanem örökölt érzékenységünk a DHT hormonra. A nagy érzékenységűek lesznek az elsők, akinél gyengülés tapasztalható a tüszőkben. Ez a hajszálak elvékonyodását eredményezi a hajvonalnál és a fejtetőn. A DHT termelést növelő tevékenységek, szokások és viselkedések az érzékenységtől függően felgyorsíthatják a hajhullást. Ezek többek között a dohányzás, a kreatin-kiegészítők, a stressz, valamint az anabolikus szteroidok vagy a tesztoszteron hormonpótlás.

A hajhullás folyamata

A férfiak egyötöde jelentős hajhullást tapasztal 20 éves korában (!) és ez a százalékarány az életkorral arányos. A jelentős hajvesztés folyamatosan növekszik az életkorral: 30 százalék 30 éves korban, 40 százalék 40 éves korban és így tovább. A hajhullás tüneteit néha nehéz észrevenni, amíg csaknem hajunk fele el nem tűnik. A legnyilvánvalóbb jelek a hajvonal elvékonyodása és a hajvastagság csökkenése.

Azonban vannak esetek, amikor a hajhullás kiterjedtebb és lassabb lehet. Ezt a folyamatot “láthatatlan kopaszodásnak” nevezzük, mivel nem a jól behatárolt mintában jelentkezik. Ilyen esetekben hajunk egészének sűrűsége csökken folyamatosan, míg hirtelen észrevehető lesz szabad szemmel. Általában a hajhullás olyan krónikus, progresszív állapot, amely idővel rosszabbá válik kezelés nélkül.

Kezdeti stádiumban lévő genetikai típusú hajhullásra a Finasteride szedése mellett a már jól bizonyított PRP terápia jelenthet megoldást, valamint a a Rigenera HBW Activa kezelésünk, amivel a kopaszodás folyamata kikapcsolható, akár több évre is.

Ha nagymértékű kopaszodással állunk szemben, akkor a Lipogems mezenchimális őssejteket tartalmazó saját zsír átültetése és a hajbeültetés jelent megoldást.

Scroll to Top