A tél hajunkat is megviseli

Mint minden évszaknak, a télnek is megvannak a maga szépségei, ezzel együtt sajnos a káros tényezői is, melyek az emberi szervezetre hatnak. Ezekre érdemes odafigyelni, és tenni ellenük.

Egyrészt sokkal kevesebb vitaminhoz jutunk hozzá. Ha csak azt nézzük, hogy jóval elenyészőbb napfény ér minket, mely az egyik legfontosabb vitamin – a D-vitamin – fő forrása, már szegényebbek vagyunk ilyen téren. Emellett sajnos sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk még akkor is, ha ezeket már ugyanúgy meg tudjuk venni a boltokban télen is. Ebben az évszakban tehát elsősorban a vitaminpótlásra kell odafigyelnünk, hiszen immun-rendszerünk ilyenkor sérülékenyebb, hamarabb megbetegszünk, és ezt elősegíti a vitaminhiány mellett a zord időjárás is.

A másik alattomos dolog ilyenkor a folyamatos hő különbség, aminek ki vagyunk téve. Hiszen kint a hideg, esős vagy éppen havas, szeles idő fogad minket, majd egy áruházban, a buszon, vagy bárhol, ahová megyünk, hirtelen meleg van. Mindenki ismeri a nem túl jó érzést, mikor beleizzad ruhájába, akármennyire is próbál megszabadulni a kabát és pulcsik fogságából ilyenkor. Majd ezután újra ki kell mennünk a hidegbe. Ez a gyengébb immun-rendszerre sajnos nagyon rossz hatással lehet, éppúgy, ahogy hajzatunkra is.

Fejbőrünket és hajunkat szintén megviseli tehát ez az időszak, hiszen ha nem óvjuk fejünket a hideg ellen, a fejbőrünk kiszárad és megfázik. A hámrétegek könnyen sérülhetnek, kialakulhat korpásodás, töredezettség és hajhullás is. Ugyanakkor a folyamatos sapka vagy csuklya használata is megviseli a hajszálakat. Amellett, hogy szintén gondba lehetünk az izzadással, frizuránk lelapul és még több kencével kezdünk el próbálkozni, hogy a telet túlélje hajviseletünk.

Ebben az időszakban tehát fokozottan kell figyelnünk a hajunk ápolására. Fontos a haj megfelelő szárítása és védelme. Ne ijedjünk meg, akkor is jelentkezhet hajhullás, ha frizuránk megkapja a megfelelő gondoskodást. Ám amennyiben mégis észlelünk a szokásosnál eltérő mértékű hajhullást, ami a védelem ellenére is fokozódik, akkor már sajnos másfajta problémáról lehet szó, és nem a tél a hibás.

Ilyenkor jobban járunk, ha szakemberhez fordulunk problémánkkal, hogy kiderítsük, mi állhat a hajhullás hátterében. Csak ezek után kaphatunk megfelelő segítséget, mely akár lehet egy külső szer alkalmazása, egy kezelés, vagy éppen genetikai eredetű hajhullás esetén a hajbeültetés.

 

Scroll to Top