A testszőr is alkalmas lehet hajpótlására

Az Amerikai Orvosi Szövetség által kiadott Archives of Dermatology korábbi számában Dr. Sanusi Umar elismert hajátültetési specialista szerint a lábon található szőr a legideálisabb hajunk pótlására. Itt ugyanis finomabb lágyabb szőr található, mint testünk egyéb területein.

„Egy hagyományos beavatkozás során a tarkótáji donor területről ültetjük át a hajszálakat. Előfordul azonban, hogy ezek sokkal vastagabbak, mint társaik, így a természetes hajvonal kialakításánál ez néha problémát okozhat.” – magyarázta Umar. „A másik kérdés, hogy egy páciens kopaszodásának kiterjedése milyen mértékű. Súlyos hajveszteség esetén a hajátültetésnek nincs sok haszna, mivel a donor terület egész egyszerűen nem képes kiszolgálni az átültetéshez szükséges hajmennyiséget.”

Dr. Sanusi 7 évvel ezelőtt tett először kísérlettet arra, hogy testszőrzetet ültessen át. Az úgynevezett „U-graft módszer” lényegében ma már alkalmas arra, hogy a test bármely részéről egészséges szőrszálakat ültessenek át a fej kopaszodó területére. A leggyakrabban a mellkason és a lábon találhatóak a legalkalmasabb „donorok”, de, olykor a szakáll is számításba jöhet.

„Ezzel a lehetőséggel kombinálni lehet a tarkótáji donor területről átültetett hajszálakat. Akár 20-30 ezer átültethető vékony szőrszál is kinyerhető, ami azt jelenti, hogy azoknak a pácienseknek is tudunk már segíteni, akik komolyabb kopaszodással küszködnek.” – jegyezte meg Umar.

Az eredményességet bizonyítva Dr. Sanusi két páciens esetét hozta fel. Az egyik beavatkozás során a hajvonalat kizárólag lábszőrzettel pótolták, míg a másik esetben a hajveszteség nagyobb kiterjedése miatt a tarkótájról is kinyertek graftokat. 9 hónap után egy teljesen természetes lágy kinézetű vékony hajvonal volt látható. A beültetett szőrszálak 75-80%-ban teljesen életképesek maradtak, 3-4 év múlva a befogadó területeken csupán apró hajveszteség volt tapasztalható. Umar ugyanakkor megjegyezte, hogy ez a fajta eljárás lényegesen hosszabb időt vesz igényben, ezáltal sokkal drágább is a beavatkozás. A magyarországi árakhoz képest egyébként is drága Amerikában egy-egy ilyen szőrtüsző graft átültetése 7-10$ között mozog.

Dr. Malcolm Roth az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának elnöke az innovációt úgy jellemezte, mint újabb példát arra, hogy a technikák folyamatos finomításával jobb és természetesebb eredmények érhetőek el a páciensek legnagyobb örömére. Magyarországon a HairHungary klinikán is alkalmazzák már az úgynevezett „U-graft” beavatkozást, azaz a testszőr felhasználását a hajátültetés mellett. A kiterjedt kopaszodással küszködő pácienseknek is megnyílt tehát a lehetőség arra, hogy visszanyerjék régen elfeledett dús hajkoronájukat, önbizalmukat és mindezzel fiatalságukat.

Konzultációs időpontfoglalás: 06 30 552 0940 E-mail: [email protected]

[visszahivas_kerese_section cim=”” leiras=””]

Scroll to Top