Hajátültetés másik személytől származó graftokkal

Sokunkban felmerül a kérdés, lehet-e rokontól, vagy idegen donortól származó hajat átültetni?

Az elméleti válasz az, hogy igen, lehet. A kilökődést kell megakadályoznunk egész életen át szedett immunszupresszív gyógyszerek segítségével. De! Elméletről beszélünk, ahol egyszerűen megoldható a kilökődés problémája.

Ha elméletben lehetséges, akkor gyakorlatban miért nem?

Általánosságban elmondható, hogy sokunk tévesesen feltételezi azt, hogy a kilökődést gátló gyógyszerek szedése teljesen biztonságos. Ezeknek az immunrendszert elnyomó gyógyszereknek súlyos mellékhatásaik vannak. Befolyásolják a vérnyomást, a májfunkciót, a veseműködést, a koleszterinszintet, a vércukorszintet, a hangulatot, a csontok egészségét, súlyunkat. Ami ennél is nagyobb probléma, hogy nem tudják megakadályozni mindenkinél a kilökődést. A kilökédésre szedett gyógyszerek növelhetik különböző típusú fertőzések és a rák kialakulásának kockázatát. A szervátültetésen átesett betegek várható élettartama rövidebb. Ezek a gyógyszerek potenciálisan súlyos mellékhatásokat okoznak a kilökődés megelőzése céljából, így technikailag bár lehetséges átültetni más donortól származó hajat, azonban ezek a hajak kilökődnek, mivel a donor és a befogadó DNS más.

Mit tegyek, ha a hajbeültetéshez nincs elegendő számú hajszálam a donor területen?

Speciális eszközeink segítségével, hegmentes gyógyulás mellett, kinyerhetők a szőrszálak a nyaki területen található szakállból. Ezeknek a szőrszálaknak a természetes növekedési fázisa nagyon hasonló a hajéhoz, valamint göndörségük nagyobb fedést biztosít, így tökéletes donor a szakáll rész. Amennyiben több graftra van szükség, akkor a mellkason található szőr is megfelel hajátültetés céljából. Ezt az eljárást BHT-nek, azaz body hair transplant-nak hívjuk és évek óta alkalmazzuk olyan esetekben, ahol a donor terület nem tud megfelelő számú hajszálat biztosítani.

Scroll to Top