hajbeültetés előtt

Hajbeültetés eszközei: Lupék

Mik azok a lupék és miért fontos a nagyon magas minőségű lupék használata?

Évtizedekkel ezelőtt elsősorban a “plug” hajátültetési műtét volt elérhető azok számára, akik megoldást kerestek a kopaszodásra. A csíkvételes strip műtét, vagy a FUE műtétek még nem léteztek abban a formában, ahogyan azt ma ismerjük.
hair-transplant-plugs
A mini-mikrograftos plug műtéteket először az 1980-as évek közepén a sebészeti műtétek alternatívájaként vezették be, és gyorsan vált az előnyben részesített módszerré a haj átültetésére az egészséges donorzónából a befogadó fejbőrbe. A mini-mikrograftos módszer jelentős előnye, a plug műtétekhez képest, hogy növelte a természetességet mind a donor, mind a befogadó területen.

Ezeknek a műtéti típusoknak az elvégzése és elterjedése a nagyítók, azaz a lupék használatának bevezetésével volt lehetséges.

Hogyan működnek a lupék?

A lupék egy vagy két lencsét tartalmaznak, amivel a műtétet végző látómezeje kétszeresre, háromszorosra, vagy akár ennél is nagyobbra növelhető. A lupék használatának elterjedésének köszönhető a hajbeültetések természetesebbé válása.

A plug graftot 4 mm átmérőjűek voltak, amik 20-40 hajszálat tartalmaztak. A plug továbbfejlesztéseként bevezetett mini-graftok 6-12 hajszálához képest a ma alkalmazott mikrogratok 1-3 hajszálat tartalmaznak.

A megfelelő nagyítás használata kulcsfontosságú a különböző hajszálszámot tartalmazó graftok szétválasztása miatt. Minden egyes graft 1,2,3 vagy akár 4 hajszálat is tartalmazhat, amiket szét kell tudni választani egymástól. A megfelelő nagyítók használa nélkül a hajbeültetések természetellenesek lennének, főleg a hajvonalon. A graftok szeparációjához használt mikroszkópok 1996-os elterjedéséig a lupék jelentették az egyetlen lehetőséget a különböző hajszálat tartalmazó graftok szétválasztására.

A lupék szerepe nem csökkent a mikroszkópok használatával. Lupék használatával lehet elérni a természetes hajvonalakat és a nagy sűrűségű FUE hajbeültetéseket.

Mindegyik lupé egyforma?

Természetesen nem mindegy, hogy milyen minőségű lupéval rendelkezik a hajbeültetést végző klinika. Az akciós áron dolgozó klinikák által használt olcsó pár ezer forintos lupék használatával még a legtapasztaltabb szakember sem tud tökéletes, természetesnek tűnő végeredményt elérni. Hajbeültetést végző klinikák választásakor kulcsfontosságú a végeredmény szempontjából a használt eszközpark minősége.

Mikrosebészeti műszereknél és a mikrosebészetben alkalmazott eszközöknél, berendezéseknél sokszorosan is igaz, hogy a precíziós, drágább műszerekkel nagyságrendekkel jobb végeredmény érhető el. Nem elég a szaktudás, ha az eszközpark nem megfelelő mikrosebészeti műtétek végzésére.

A Hair Aesthetic Clinic HairHungary-nél a világ egyik legjobb, mikrosebészeti műtétekhet kifejlesztett 5.5x-es nagyítású Zeiss lupéjait használjuk.<6p>

hac-zeiss-lupe
Scroll to Top