Hajhullással kapcsolatos kérdések

Általában hány éves korban kezdődik a hajritkulás, kopaszodás?

A kopaszodás férfiaknál már serdülőkorban elkezdődhet, de leggyakrabban csak a harmincas éveikben jelentkezik először. Alapesetben ez genetikai eredetű, de gyakran a környezeti tényezők – például a stressz, a nem megfelelő táplálkozás, a betegségek, gyulladások – befolyásolhatják a megjelenés időpontját, a lefolyás sebességét. A 35 év felettiek több mint harmadánál már biztosan megkezdődik a folyamat. Nők esetében szintén megkezdődhet a kopaszodás a húszas éveikben is, de gyakoribb, hogy a harmincas éveik közepén-végén indul meg.

Ha a családomban vannak kopasz emberek, nálam is garantáltan elkezdődik ez a folyamat?

Bár a kopaszodás jelentős részben örökletes folyamat, nem feltétlenül kell számítania rá, de ha vannak a családjában hasonló problémával küzdők, jóval nagyobb a valószínűsége a kopaszodásnak. Részben az X – férfiaknál ez az anyától örökölt rész – részben más, ún. testi kromoszómákban dől el, hogy hordozni fogjuk-e magunkban a nem megfelelően működő géneket, de meghatározóak az apától örökölt gének is.

Ha észrevehetően több hajszálam hullik folyamatosan, akkor ez egyértelmű jele a kopaszodási folyamat kezdetének?

Nem. A hajhullást nagyon sok tényező okozhatja. Nemcsak örökletes és hormonális okai lehetnek, és nemcsak az öregedési folyamatoktól függhet, mint a kopaszodás három leggyakoribb okától. A hajhullás akár egy apró változástól is megkezdődhet, mint például a rossz táplálkozás, vitaminhiány, a dohányzás miatti vér- és oxigénellátás romlása, a bőr felületi problémái; fejbőr meghűlése, irritáló sampon, nem megfelelő hajviselet. Okozhat hajvesztést a fejbőr sérülése, a testben fennálló tartós gyulladás, bőrgomba. Persze komolyabb változások is állhatnak a háttérben, például daganatos, vagy más, a hormonháztartást befolyásoló megbetegedések, vagy egyéb természetes folyamatok, ilyen a terhesség vagy a klimax.

Hogyan döntsem el, hogy a hajam hullása természetes vagy már megindult a kopaszodás?

A haj hullása normál esetben naponta 30-150 szál körül van, de ez az anyagcserétől és a szöveti adottságtól függően változhat. Tükörbe nézve és egy régebbi fényképe alapján eldöntheti, hogy változott-e a hajvonala. A kopaszodás általában elöl a homlokon, illetve kétoldalt kezdődik. A hajhullás az egyén hajszínétől is függ: a világosabb hajúak esetén előfordulhat, hogy naponta akár 100-120 hajszál kihullása is normálisnak mondható, míg sötétebb színnél ez a szám már jelezhet kopaszodási folyamatot, náluk 60-70 körüli érték az átlagos hullás. A hajhullásnak is vannak általános jellemzői, amiket férfiaknál a Norwood-skála, a nőknél Ludwig-típus szerint alakulnak ki.

Milyen megoldások vannak a hajhullásom, kopaszodásom kezelésére?

A hajhullás bizonyos fajtáinak, köztük a messze leggyakoribb hormonális kopaszodásnak okai már részben ismertek. Ezért léteznek klinikai vizsgálatokkal igazolt kivonattal ellátott készítmények, amelyek a hajhullás tényleges okait kezelik, de egyik sem nyújt teljes megoldást, illetve hatásuk egyénenként változhat. Általánosságban elmondható, hogy a külső (FolliOne Hajszeszek) és belső szerek, illetve a prp terápia főként lassítják, vagy megállítják a hajhullást. Mindezek mellett, amennyiben kezdődő hajvesztésről van szó, a hajzat nem csak stabilizálható, de meg is erősíthető. Amennyiben előrehaladott kopaszodásról beszélünk, úgy többnyire csak hajbeültetéssel érhetünk el jelentős, végleges eredményt.

Mennyire hatékonyak a hajhullás elleni szerek?

Két fő kategóriába sorolhatjuk az ismert alternatívákat: vannak az orális használatú, illetve a külsőleg használatos szerek. A tabletták – a hibásan „hormontartalmúnak” nevezett gyógyszerek a kopaszodást okozó androgén hormon, a dihidrotesztoszteron – DHT – negatív hatásának gátlását biztosítják. Ezek azonban nem garantálják a kopaszodás végleges megszűnését, tekintve, hogy kopaszodásért több egymás mellett jelen lévő tényező is felelős, nem csak hormonális hatás. Így csak lassítani tudják a folyamatot, de nem állítják meg.

A külsőleg használatos szerek más, eddig még nem teljesen tisztázott hatással lassítják a kopaszodás folyamatát. Ezek a szerek nagyrészt egy korábban vérnyomáscsökkentő szerként használt gyógyszer, a minoxidil alkoholos oldatát tartalmazzák, vagy annak alternatíváját. Az újabb szerek (mint például az orvosi háttérrel rendelkező FolliOne termékcsalád) már nem alkholos alapanyagúak és egyéb természetes anyagok is vannak, melyek a külső szer felszívódását, illetve a bőr megfelelő mélységbe jutását segítik és a hatás erősségét növelik. Ezen szerek esetében azonban tudni kell, hogy hatásuk kialakulásához szükség van néhány hónapra – általában három hónap telik el, amíg láthatóvá válik az eredmény. A teljes hatás eléréséhez és a hajkorona fennartásához szükség van a külső szerek állandó használatra, mivel a szerek elhagyása után tovább folytatódhat a hajvesztés. Az egyetlen tartós és állandó megoldásnak a hajátültetés számít.

Hajbeültetéssel kapcsolatos kérdések

Kinek a haját ültetik át? Szükség van egy donorra is?

A hajátültetés esetében a donor és a kapó személy megegyezik, tehát az Ön saját haját ültetjük át – ez az autotranszplantáció. Ha nem egypetéjű ikrek haját ültetjük át, akkor a kapó személy szervezte nem képes befogadni azt, kivéve, ha egész életében kilökődés elleni gyógyszereket szed.

Hány alkalomra van szükség a végleges eredményhez?

Ez a kopaszodó terület nagyságától, a donorterülettől adottságaitól, illetve az Ön kívánalmaitól függ. Kimondottan nagy sűrűség eléréséhez általában az első beavatkozás megismétlését javasoljuk, de ha Ön ragaszkodik az egy beavatkozás során befejezendő hajáthelyezéshez, természetesen megvalósítható.

Milyen sűrű lesz az új hajam?

Egyéni adottság függvénye, de általában a 80-100 hajszál/cm2-es sűrűséggel dolgozunk, tehát az egyes hajszálak egymástól maximum 1 milliméteres távolságra lesznek. Ennél nagyobb sűrűség is elérhető, akár egyetlen egy beavatkozással is, de ekkor már speciális eszközöket kell használnunk.

Természetesnek fog tűnni az átültetett hajam?

Igen, maximálisan. Nem fog látszani a különbség a régi és az új, általunk behelyezett haj között. Az átültetett haj a beavatkozást követő harmadik hét után ugyanúgy fog viselkedni, mint a már eredetileg is ott lévő haj. Az általunk kifejlesztett behelyezési technikának köszönhetően ugyanúgy nő, pontosan olyan szögben, irányban, hogy az természetesnek tetsző sűrűséget és frizurát eredményezzen.

Mikor fogom látni az eredményt?

Az átültetett haj növekedése az első három hónapot követően indul meg. A végleges eredmény az anyagcserétől függően a 10-12. hónap végére alakul ki. Ettől kezdve teljesen természetesen nő, az egész élet folyamán.

Miért a SafeSystem-FUE hajbeültetést válasszam, mitől jobb a hagyományosnál?

Az egységenkénti hajkinyerési technika továbbfejlesztett változata, azaz SafeSystem-FUE hajbeültetés módszer nem hagyományos műtéti beavatkozás. A gyakorta csak FUE2-ként emlegetett módszer ugyanis egy vágás, varrás, visszamaradó hegvonal nélküli beavatkozás, sokkal inkább hasonlít a bőrtetováláshoz, mint egy átlagos műtéthez, így esztétikus, nyom nélküli és végleges megoldást nyújt. A SafeSystem hajbeültetés módszer seb-, műtéti kockázatmentes. A lehetséges szövődmények is olyannyira enyhék, hogy több országban nem sebészeti, hanem bőrgyógyászati beavatkozások között tartják számon.

Vannak mellékhatásai a FUE módszernek?

A beavatkozás utáni első három hét során a regenerálódó bőrön néhol enyhe viszketés jelentkezhet. A behelyezés, illetve kivétel helyén a bőr néhány napig érzékeny lehet, de pácienseink 2-3 nap elteltével nem éreznek semmilyen különbséget a beavatkozás helye, illetve az intakt bőr között. A páciens a beavatkozás napján elhagyhatja a klinikát, további utókezelésre, fájdalomcsillapításra nincs szükség.

Ha ritkul a hajam, de még sok helyütt megvan, meg kell várnom, amíg teljesen kihull?

Nem kell várnia. Át lehet ültetni a meglévő, ritkuló haj közé minden gond nélkül az erre alkalmas hajat. Viszont a beavatkozást mindenképp meg kell előznie egy konzultációnak. Csak a minden részletre kiterjedő diagnózis felállítását követően kerülhet sor a beavatkozásra és általában csak 24 év felett javasolt.

Kell-e szabadságot kivennem a beavatkozás után?

Érdemes a hajátültetés utáni 3-4 napot mindenféle fizikai és emocionális megerőltetéstől mentesen tölteni. Részletek itt olvashat arról, mit tegyünk hajbeültetés után >>

Kihez fordulhatok észrevételeimmel a beavatkozás után?

Klinikánk folyamatosan nyomon követik a haja növekedését. Célszerű az orvosaink által ajánlott kontrollokra elmenni, mert ők így láthatják haja folyamatos dúsulását, Ön pedig új ismereteket szerezhet tőlünk a hajápolás minden területéről.

Le kell nyíratnom a hajam a beavatkozáshoz?

A donorterületen, ahonnan kiemeljük a graftokat, 2 mm hosszúságúra kell nyírni a hajat.

Nem fog hiányozni a hajam onnan, ahonnan átteszik?

Nem. Oldalt és hátul, abban a patkó alakú részben, ahonnan kiemeljük az átültetéshez szükséges mennyiséget átlagosan 60-80 000 hajszál van. Ha ezekből 10 000 szálat átültetünk, nem látszik meg, köszönhetően a személyre szabottan elkészített beavatkozási tervnek. Mindamellett 5-6 ezer hajszál elég szokott lenni.

Mi a garancia arra, hogy az átültetett hajam meg is marad?

Mi magát a hajat ültetjük át – szemben a túlhaladott, máshol még alkalmazott módszerrel, ahol a fejbőrből kivágott darabokat helyezik át. Az áthelyezett haj megtartja a régi tulajdonságait, ahogy az ember sem változik meg alapvetően, ha elköltözik. Klinikánk természetesen garanciát vállal az elvégzett beavatkozások után, ennek részleteit az ingyenes konzultáción ismerheti meg.

Mennyibe kerül a hajbeültetés?

Miután nem sablonmegoldásokat árulunk, hanem a hozzánk forduló páciens problémáira keressük meg a legmegfelelőbb terápiát, nem definiálhatunk pontos árat előzetes vizsgálat és konzultáció nélkül. Hajbeültetési árainkat átültetendő hajszálszám alapján számuljuk, melynek aktuális árait itt találhatja: > Hajbeültetés árak Tájékoztatásul annyit tudunk előzetesen közölni, hogy egy ilyen színvonalú beavatkozás Nyugat-Európában 2.000-10.000 eurótól érhető el, míg hazánkban ez lényegesen olcsóbb, ugyanakkor az általunk használt SafeSystem-FUE hajbeültetési eljárás fejlettebb, mint más országokban.