HAJHULLÁS OKAI

A hajhullás mindkét nemet egyaránt érintő probléma lehet. Napi 100-150 hajszál kihullása teljesen normálisnak tekinthető, ez a haj természetes cserélődése. Tehát amíg a follikuláris egységek, azaz a hajszálcsoportok egészségesek és érintetlenek nincs ok az aggodalomra. Átlagban napi 150 szál feletti hajveszteség esetén már azonban valamilyen kezelendő probléma áll a háttérben.

A hajhullás lehet átmeneti vagy hosszan tartó folyamat. Az átmeneti hajhullás könnyen kezelhető, ha felismerjük az okokat. A normális mértéket meghaladó hajhullás azt jelzi, hogy valamilyen rendellenes folyamat zajlik a szervezetben.

MIRE VEZETHETŐ VISSZA, MIK A HAJHULLÁS OKAI?

A hajhullás, hajritkulás, kopaszodás, leggyakoribb oka genetikai eredetű, azaz örökölt hajlam a férfi, azaz androgén típusú, illetve a női hajhullásra. Az ehhez társuló életmódbeli, táplálkozási tényezők együttes hatása sem elhanyagolható, de a hajhullás lehet komplex, több betegség jelenlétének együttes hatása is. A hajhullás egy rövid idő alatt lezajló esemény tünete is lehet, ami után a haj visszanő. Ilyen a stressz, a terhesség vagy valamilyen gyógyszer mellékhatása.

A különböző hormonok, gyógyszerek és betegségek önmagukban is képesek megváltoztatni a haj növekedését, állapotát és hajhullást okozni. Az okok kiderítését és kezelését követően a haj visszaáll a normális növekedési és hullási időre. A hajhullás oka lehet egészen egyszerű, mint mondjuk egy gyulladásos góc, vagy allergén – gyógyszeralapanyag.

HOGYAN LEHET KEZELNI A HAJHULLÁST?

A hajhullás bizonyos fajtáinak, köztük a messze leggyakoribb hormonális, androgén, vagy más néven férfias kopaszodásnak okai már részben ismertek. Ezért léteznek klinikai vizsgálatokkal igazolt kivonattal ellátott készítmények, amelyek a hajhullás tényleges okait kezelik, de egyik sem nyújt teljes megoldást, illetve hatásuk egyénenként változhat.

Általánosságban elmondható, hogy a klinikánkon elérhető külsőleg használatos hajszeszek, samponok, vitaminok, illetve belső szerek, valamint a prp terápia főként lassítják, vagy megállítják a hajhullást, mindkét nem esetében. Az általunk javallott terápiák a részleges hajvisszaállításra is alkalmasak, azonban főként az androgén kopaszodás által okozott kieterjedtebb hajveszteségre egyelőre csak a megfelelően elvégzett hajbeültetés nyújt valódi, természetes eredményt.