MINDENT A HAJRÓL

MENNYI HAJUNK VAN?

Felnőttkorban, az egész emberi testen összesen 5 millió szőrtüsző, azaz hajhagyma található. Ebből 1 millió a fejet és nagyságrendileg százezer – 70-120 ezer – a fejbőrt borítja. Az átlagos hajszálszám a hajszíntől függően változik: a szőkék 120-150 ezer hajszállal rendelkeznek, sötét haj esetén pedig ez a szám kb. 100-120 ezer. A vörös hajúaknak van a legkevesebb hajuk, kb. 70-100 ezer szál. Viszont, az igazán szőke hajszál átmérője maximum 0,05 milliméter, a sötétebb színű akár 0,2 milliméter vastag is lehet.

A HAJ NÖVEKEDÉSE

Hajunk átlagosan havonta 1 centiméterrel lesz hosszabb, ebből könnyen kiszámítható, hogy ez naponta 0,33 millimétert, éves szinten pedig 12 centimétert jelent. A haj növekedése ciklusokban zajlik. A három alapvető növekedési szakasz: az anagén, a katagén- valamint a telogén fázis.

Az anagén szakasz a hajszál növekedési szakasza, a sejtek ebben a fázisban folyamatosan osztódnak. A teljes hajkorona kb. 90%-a ebben a szakaszban található. Az újonnan termelődött haj a tüszőn keresztül kitolja a régi hajszálat, ez okozza a természetes hajhullást. Az anagén fázis 2-6 évig tart, ekkor növekszik a haj átlagosan havonta 1 centimétert.

A haj teljes hossza is az anagén időszak hosszától függ. Ha valakinek nem nő hosszúra a haja, az általában az anagén szakasz rövidsége miatt van.

A katagén – átmeneti – szakaszban megáll a haj növekedése. A külső burok – ami a kihullott hajszál végén látható fehér csomó – szorosan a hajszálhoz tapad. Ez fázis körülbelül 2-3 hétig tart.

A HAJ FELÉPÍTÉSE

A haj két alapvető részből áll: egyrészt a bőrfelszín alatt található, élő hajgyökérből, azaz follikulusból, másrészt a fejbőr felett látható, elszarusodott hajszálból. A hajszálak csoportokban nőnek, 2-5 szál alkot egy ilyen „szigetet”, amit follikuláris egységnek nevezünk.

A hajgyökér alsó, kiszélesedő része a hajhagyma, amiben legalul helyezkedik el az ún. hajszemölcs, azaz a papilla. Ebbe futnak be a sejteket tápláló hajszálerek és az érzékelésért felelős idegek. A hajszemölcs körül, a gumóban termelődik a kezdetleges haj. A hajszemölcs feletti részen találhatóak a gyors osztódásra képes alapsejtek – az ún. mátrix sejtek -, amik átlagban kétnaponta új szövetet hoznak létre, tehát ezek termelik a hajszál alapanyagát.

A hajhagymát a belső és a külső burok veszi körbe. Ezek alakítják ki és óvják a növekvő hajszálat. A belső burok a hajszálat egészen a faggyúmirigyek beszájadzásáig követi. A külső burok tovább, a faggyúmirigy végéig tart. A follikuláris egység része az ún. hajmerevítő izom – latin nevén a musculus erector pilii. A faggyúmirigy és a külső burkot körülölelő rostos réteg között található, funkciója a hajszál merevítése. A faggyúmirigy váladékot, azaz faggyút bocsát ki magából, gondoskodva a hajszál és a bőr kondicionálásáról. Bizonyos életszakaszokban – pubertáskor -, nő a faggyú termelése, de idővel egyre kevesebb lesz belőle és a fejbőr szárazabbá válik.

A HAJ SZERKEZETE

A haj fő alkotóeleme egy fehérje, a keratin. A haj 97%-a keratinból, 3%-a pedig vízből áll. Legbelül található a hajbél, más néven a velő, medulla, ezután következik a kéreg, cortex, majd végül a cuticula. A hajbél, azaz a medulla a hajszál közepén található. A gyökeret köti össze a külső résszel, kétirányú átjárást biztosítva a tápanyagok és a levegő számára. Az ebben lévő, magas víztartalmú állományban vannak a haj színéért felelős melaninok. A hajkéreg, azaz a cortex keratinszálakból épül fel és a haj rugalmasságáért, erősségéért felel. A külső hámréteg, azaz a cuticula a hajszál belsejének védelmét szolgáló réteg egymást tetőcserépszerűen fedő lemezkékből áll. A külső hámréteg állapotától függ a haj fényessége. Minél szabályosabban fedik egymást a lemezkék, annál szebb a haj, mert visszaveri a fényt.