Hogyan befolyásolják a hormonok a hajhullást és a kopaszodást?

Bár a férfiaknál jelentősebb mértékben, a hormonális hatások mindkét nemnél szerepet játszanak a hajhullás kialakulásában. A hajciklus az anagén növekedési, a katagén átmeneti és a telogén nyugalmi fázisok váltakozása, mely ciklus 3-4 évente, összesen 25-30-szor indul újra. Amikor valaki hajhullástól, kopaszodástól szenved, akkor a növekedési és az átmeneti fázisok felgyorsulnak. A hormonok méregként támadják meg a szőrtüszőt, felgyorsítva a növekedési fázis ütemét. A folyamat során a haj gyorsabban kényszerül nyugalmi fázisba, így a szőrtüszőnek nem marad elég ideje ahhoz, hogy jó minőségű hajat készítsen.

Ez egy ördögi kör, amiben a hajciklusok rövidülnek és minden egyes ciklussal rosszabb minőségű haj termelődik. Hosszú távon a ciklusok kimerülnek és a haj nem nő újra.

A hormonok hatása

Az androgén alopécia hormonális hajhullásként is ismert, mely különböző, de felismerhető mintázatokban jelentkezik a férfiaknál és a nőknél. A hajhullásban szenvedő férfiak és nők mintegy 90%-ánál a kiváltó ok a változó hormonszinttel hozható összefüggésbe. Az androgén alopéciában érintett hormonokat androgén
hormonoknak nevezzük. Ilyen androgén hormon a DHT (dihydrotestosterone), egy férfi nemi hormonon, ami a férfias típusú hajhullásért felelős.

Scroll to Top