A hajhullás végleges megoldása hajbetültetéssel érhető el.

A donorterületről nyert graftok átültetése a fogadó területre megfelelően képzett kezekben és optimális körülmények között szinte mindíg eredményesen zajlik. Mindazonáltal a graft életképessége számos tényezőtől függ, amelyeke: a hajtípus, a megfelelő technika, fizikai trauma, érrendszeri tényezők, biokémiai sérülés, fertőzés,  és idiopátiás okok..

Az átültetett szöveti egységek kinövési arányának növelése érdekében a technikai ismeretek folyamatos bővítésére van szükség. A hajátültetés nagy forradalmon ment keresztül a hajplasztika úttörő klinikáinak segítségével. A hajátültetés megfelelő kozmetikai eredményének elérése érdekében megfelelő, természetes hajvonal, illetve egy minimálisan elegendő sűrűségre van szükség.  Számos módosítást, fejlesztést végeztek a sebészeti technikákban, amelyek logikusan növelték az eljárás hatékonyságát.

STRIP

A follikuláris egység általi transzplantáció (FUT) a hajátültetés széles körben elfogadott technikája. Ennél a módszernél a donor területet borotválják és elliptikus kimetszést végeznek a szőrtüszők kinyeréséhez. A hegképződés csökkentése érdekében a donor területet gondosan zárják, de így sem kerülhető el a nehezen megjósolható hegvonal. Az összegyűjtött bőrcsíkot 10-20x nagyítás mellett szövettanilag feldolgozzák, és a hajgyökér extra szöveteit, valamint a körülötte lévő hámot eltávolítják, amennyire csak lehetséges.

FUE

A FUT-val ellentétben a FUE (Follicular Unit Extraction) egy olyan technika, amelynek során a follikuláris egységeket 1-4 gyökérrel távolítjuk el egy kör alakú tű segítségével. Az első próbálkozások Dr. Okuda nevéhez köthetőek az 1930-as években, ő volt az első, aki különböző átmérőkben (1-4 mm) használt saját készítésű, éles kör alakú lyukasztókat. Az akkor szakmai álláspont szerint, 2-4 mm átmérőjű körkéseket használtak (a mostani tizedmilliméteres tűkkel szemben), mert az 1 mm-es próbáknál nagyon magas volt a szöveti sérülés.

Hajbeültetési módszerek

A piacon számos egyenkénti hajkinyerésre alkalmas-, azaz FUE eszköz áll rendelkezésre; amelyek között vannak manuális működtetésűek, motorosak, és néhány egyéni, sebész által irányított robotrendszer, amilyen a Surgically Advanced Follicular Extraction (SAFE) módszeren alapuló ARTAS robotrendszerekként is ismert. Ezen módszerek létjogosultságának alapja a tény, hogy a FUE eredményessége jórészt attól függ, hogy milyen arányú kiváló minőségű graftot képesek kinyerni maximális kivételi sebességgel a donor régióból.

Vannak még egyéb, új módszerek, amelyek a graftok minél kisebb trauma melletti eltávolítását szolgálják. Ilyen Sanusi Umar által fejlesztett U-Graft, illetve az ezen alapuló WAW-FUE, amely módszerek a tűk formájának módosításával próbálják elérni a graftok óvását.

MAMBA FUE

A jelenlegi legmodernebb rendszer a Dél-Amerikából származó, jelenleg a világon, cikkünk írásának idején, három helyen bevezetett TRIVELLINI MAMBA NANO LONG HAIR. Ennek a módszernek a fő előnye, hogy a bőrbe hatolás során a fej egy központilag finoman hangolható mozgáskombinációt alkalmaz, amelynek az eredménye, hogy a konvencionálisan nehezen kinyerhető graftok eltávolítása is lényegesen egyszerűbb a sebésznek. A módszer Kalifornia után Magyarországon, a HairHungary klinikán került bevezetésre.

Scroll to Top