Precízebb a hajtranszplantációs robot, mint egy szakember

Régi fényképeket nézegetve sokan sóhajtanak fel, mennyivel fiatalosabbnak néztek ki, mint ma. A legszembetűnőbb különbség sokszor nem a ráncokban mutatkozik meg. Az egyik legárulkodóbb jele az idő múlásának a haj állapota és mennyisége. Sajnos kevesen öregszenek meg dús hajkoronával a fejükön.

A robotról valamint a hajhullással és kopaszodással kapcsolatosan a HairHungary Klinika ügyvezetőjével Zakariás Dáviddal beszélgettünk

– A haj minőségének romlása, az erejét vesztett, gyenge tartású haj vészjósló jel. A hajhullás mértéke, az esetlegesen elkezdődött kopaszodás úgy ellenőrizhető a legegyszerűbben, ha napfényben, vagy lámpafénynél megfigyelik, mennyire látszik ki a haj közt a fejbőr. Ha jobban látszik, mint korábban, akkor az azt jelenti, hogy a haj kevesebb lett, mint volt – mondta Zakariás Dávid

– A hajmennyiség-csökkenés idővel kopasz területeket is eredményezhet. A kopaszodás minden esetben a fejbúbon illetve a fejtetőn elöl, kétoldalt kezdődik. Ennek oka, hogy a tarkótájon növő haj ellenáll a hajhullást okozó hormon hatásainak. A kopaszodás ugyanis részben hormonális, részben genetikai okokra vezethető vissza. A férfiak hajhullását 90%-ban a DHT, vagyis a dihidrotesztoszteron nevű hormon idézi elő

A nők életében is előfordulnak periódusok, amikor a hajminőség romlik. Ezek általában olyan nagy volumenű hormonális változások idejére tehetők, mint a terhesség, vagy a menopausa.

A kopaszodás esztétikai hátrányt jelent, melynek megfékezésére, vagy akár a régi állapot visszaszerzése érdekében sokan sokféle módszert kipróbálnak. Az egyik legeredményesebb ezek közül a hajtranszplantáció, amelynek köszönhetően ismét nőhet a fejnek azon a területein is haj, ahol már évek óta nem. A néhány órás beavatkozás igaz, nem olcsó (1-1,8 Euro hajszálanként), de megéri, mert a befektetés – ha a páciens követi a szakemberek utasításait – hosszú távú. Ráadásul a beültetés után pár héttel az ember elégedetten nézhet tükörbe, hiszen külsején jelentős esztétikai javulást tapasztalhat.

A hajtranszplantációs beavatkozások ma Magyarországon manuálisan, illetve egy félautomata eszköz segítségével történik. A félautomata, de emberi vezérlésű gép alkalmazásával a hajátültetésnek azt a részét végzik, mely során a még hajjal fedett fejbőr részről a follikuláris egységeket (a hajszál hajat növesztő része) leválasztják. Ezeket később a már előkészített fejbőr területekre manuálisan ültetik be.

– Amerikában a hajtranszplantáció már egy lépéssel előbbre jár. Bár magát a beültetést ott is kézzel végzik a szakemberek. Egyes klinikánkon a donor területen (a fejbőr még hajas területe) lévő follikuláris egységek fellazítását és kiemelését tavaly óta egy 2005-ben kifejlesztett hajtranszplantációs robottal végzik. A berendezés segítségével a follikuláris egységek kiemelésének minősége javul. A robot előnye, hogy az emberrel ellentétben nem fárad el. Egy fáradt kéz a hajszálak kiemelését nem tudja olyan óvatossággal végezni, így azok sérülhetnek. A robot minden egységet azonos precizitással emel ki, így azok nem, vagy csak minimálisan sérülnek – jegyezte meg Zakariás Dávid.

A hajtranszplantációs robot egy interaktív számítógépes rendszer felhasználásával működik. A gép számos funkciót ötvöz egy speciális robotkar segítségével. A kar képvezérelt, a robotot vezérlő orvos a számítógép képernyőjén követi és irányítja mozgását és munkáját.

– A karon két tű található. Az egyik tű, mely 1,3 mm vastagságú, magában foglalja és védi a másik, vékonyabb tűt, mely 1 mm vastagságú. A beavatkozás során a robot feltérképezi a donor zónát, ráközelít a területre, és egy kis vágással körbevágja, majd kiemeli a follikuláris egységet – magyarázta Zakariás Dávid.

– Precizitása mellett a hajtranszplantációs robot másik előnye, hogy idő takarítható meg vele. Manuálisan a graftok (átültetésre kerülő egységek) kiemelése sokkal hosszabb folyamattal jár, mint a robot segítségével. A robot ugyanannyi idő alatt sokkal több egységet képes begyűjteni, ráadásul használatával azok kevésbé vannak kitéve sérülésveszélynek. A sérült follikuláris egységek veszítenek minőségükből, életképességük romlik – mondta a szakember.

– A hajtranszplantációs beavatkozásra jelentkezők közül nem mindenki számára javasolt a műtét. A pácienseket orvosi konzultáció során szűrik. Fontos például, hogy mennyi a meglévő haj mennyisége. Ha a beavatkozáshoz nincs elég áttranszplantálható follikuláris egység, tehát túl kicsi a páciens donor területe, akkor a műtétet nem végzik el.

– Hogy a beavatkozás sikeres lehessen, a megfelelő nagyságú donor terület szükséges. A konzultáció során az orvosok arra is rákérdeznek, nincs-e a páciensnek valamilyen gyulladásos betegsége, diabétesze, vagy nem dohányzik-e sokat. Mindez ugyanis hajhullást okozhat és az átültetett haj rovására mehet –hívta fel a figyelmet a magyar klinika ügyvezetője .

– A konzultációt követő hajtranszplantáció folyamata négy egységre bontható. Először a páciens donor területéről kis vágással leválasztják a follikuláris egységeket körülvevő bőrszövetet. Ezután egyenként kiemelik a kilazított graftokat, melyeket beültetésig hűtenek és nátrium-kloridos vagy speciális erősítő oldatban tárolnak. Az egységek kiemelése és a beültetés közt maximum 5-6 óra telhet el, de ha a páciens korosabb, akkor a lehető legrövidebb időn belül be kell átültetni a graftokat a fejbőrbe. Végül az előkészített bőrbe 1-4 egységenként egy tollszerű hajinplanterrel ültetik be manuálisan a follikuláris egységeket – mondta Zakariás Dávid.

– A graftok kiemelése és a beültetés együtt körülbelül 6-8 órát vesz igénybe. A műtét után a beültetett haj az úgynevezett alvó fázisba lép. Egy-két hét növekedés után a szálak elhullnak, ám a follikuláris egységek a fejbőrben maradnak. Hajváltás történik, és az alvó fázist követően új hajszálak nőnek – tette hozzá a szakember.

Mivel a hajtranszplantáció ambuláns beavatkozás, a páciens még aznap elhagyhatja a klinikát. A szakemberek ugyanakkor a műtét után még egy hétig óvatosságra intik a műtötteket. Tilos ugyanis ezalatt az idő alatt hajat mosni, és alkalmazni kell egy speciális permetet napi 1-2 alkalommal. Rendszeres konzultációra a későbbiekben is szükség van, hogy a hajtranszplantáció eredményét a páciens hosszú távon élvezhesse.

[visszahivas_kerese_section cim=”” leiras=””]

Scroll to Top