A férfias hajhullás skálája

Biztos kiváncsiak, hogy a hajbeültetéssel foglalkozó klinikák milyen besorolás szerint osztályozzák a hozzájuk érkező pácienseket. Két nemzetközileg is elismert rendszer létezik, ami segít meghatározni, hogy a hajhullásban érintettek mennyire előrehaladott stádiumban keresnek fel minket, és hogy minek megfelelően kezeljük. A férfi és női hajvesztés más okok miatt alakul ki, ezért két különböző skálát alkalmazunk, nemtől függően. Mivel két egyforma ember nem létezik, így két azonos fejtető sincs a világon. Ezen bejegyzés viszont megfelelő tájékoztatóként szolgálhat azoknak, akik szeretnék az otthon kényelméből felmérni, vajon melyik kategóriába sorolható hajhullásuk mértéke.

Férfias hajhullás - A Norwood skála

Mindkét nemet egyaránt érinti a hajvesztés. Azonban tapasztalatunk szerint a férfiak genetikus kopaszodása a leggyakoribb eset. Ennek köszönhetően hozta létre 1975-ben Dr. O'tar Norwood az azóta legszélesebb körben elterjedt és használatos osztályozási skáláját. Akkor beszélhetünk Norwood besorolásról, ha előtte bizonyosan androgén alopéciát, újabb elnevezéssel férfias tipusú hormonális hajhullást állapítunk meg. Amennyiben nem örökletes hajvesztésről van szó, hanem például helytelen táplálkozás, vagy egyéb okok miatt rikul a korona, nem lehet ilyen egységesen osztályozni a hajhullás mértékét. A skála két fő mintát határoz meg, az általánosat és a Norwood A osztályú mintát. Létezik egy kevésbé elterjedt, harmadik kategória is, amit a diffúz mintázatnak és mintázatlan alopéciának neveznek, azonban mivel nem gyakran fordul elő, erre most nem térünk ki.

Az általános Norwood minta

A leggyakoribbnak mondható mintázatban a hajhullás két különböző területen kezdődik: a halántéknál és a vertex területén. Idővel ezek a területek megnagyobbodnak és fokozatosan egyesülnek, amíg a fejbőr teljes elülső része, teteje és koronája (csúcspontja) kopasz nem lesz. A vertex kifejezés azt a területet jelöli, ahol a fejbőr hátsó részén a haj örvényt képez - ahol a haj gyakran már fiatal korban vékonyodni kezd - más szóval a fejbúb. A hajhullás általános Norwood-mintája két szakaszra oszlik. Mivel a hajhullás folyamatos sok páciens átfedő kategóriába esik.

  • Norwood I. osztály: Serdülőkori hajvonal, minek hajszálai általában a felső homlokráncra fekszenek rá. Nem jelent kopaszodást.
  • Norwood II. osztály: Felnőtt hajvonal, ahol a két oldalsó háromszög szolid progressziója látható. Körübelül egy ujj szélességgel van feljebb, mint a felső homlokránc. Nem jelent kopaszodást, sokkal inkább egy érett hajvonalat takar.
  • Norwood III. osztály: A hajhullás legkorábbi szakasza. Itt elkezdődik a fejbúbon található haj elvékonyodása. A korai III. fázisú hajhullást érdemes nem műtéti terápiákkal, vagy hajbeültetéssel kezelni. Különösen ha fiatalokról van szó.
  • Norwood IV. osztály: A vertex terület növekedése és a frontális terület hátrahúzódása jellemzi, de a fejbőr tetején a válaszfalként szolgáló hajsáv még látványos.
  • Norwood V. osztály: Ebben osztályban a hajsáv elkezd ritkulni és a vertex kopasz részei tovább bővülnek.
  • Norwood VI. osztály: Azok tartoznak a VI-os osztályba, akiknél a hajhíd teljesen eltűnik és egyetlen nagy kopasz terület keletkezik a fejbőr elejétől a fejbúbig.
  • Norwood VII. osztály: A legfejlettebb szakaszban csak a "koszorú" marad meg a fejbőr hátulján és oldalán, mivel ez a rész hatékonyan képes ellenállni a DHT túltermelésnek.

Norwood A osztály

A Norwood A osztályú mintázatát a hajhullás elölről hátra történő előrehaladása jellemzi. A Norwood A osztályában egy folyamatos terület van a kopaszodásban. Amikor a hajhullás kiterjed a koronára, a kopaszodás területe általában korlátozottabb, mint a szokásos Norwood osztályokban.

A Norwood A osztályú minták ritkábban fordulnak elő, mint a szokásos minták, de mivel a hajhullás elöl a legdrámaibb, a páciensek kopaszabbnak látszanak akkor is, ha a hajhullás egyébként minimális. Az A osztályú hajhullással rendelkező férfiak gyakran korán keresik a műtéti haj helyreállítását, mivel a frontális kopasz terület kevésbé reagál a gyógyszeres kezelésre, a sűrű hát és oldal pedig kontrasztos és hangsúlyozza a tetején lévő kopaszságot.

Amennyiben kérdése merülne fel az osztályozással, vagy a hajbeültetéssel kapcsolatban, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi gombra kattintva!

Jelentkezem