A női hajhullás skálája

A női ideál a különböző korok szerint változott, azonban mindig akadt egy közös nevező, mégpedig a haj. A női szépség egyik vitathatatlan eleme ugyanis a dús hajzat, melyet a mell és csipőszélességhez hasonlóan az emberi agy a termékenységgel köt össze. Ha megnézzük a mai reklámokat, szinte egytől egyig csillogó, hosszúhajú nőkkel vonzzák magukra a tekintetünket, miközben a valóságban egyre gyakoribb jelenséggé válik a női hajhullás. Árulkodó jel lehet a fésülködés, hajmosás közben kezünkben maradt hajszálak mennyisége, majd amikor konstatáljuk, hogy a hajszálak elvékonyodtak és a haj tartása már nem a régi önmaga, óhatatlanul is megijedünk. Ha huzamosabb időn keresztül hasonlót tapasztalunk érdemes megfontolni, hogy milyen lehetőségek vannak a hajhullás elleni védekezésben. Előljáróban annyit, hogy van megoldás!

A képen (bal fent) egy I. típusú, enyhe hajvesztés látható, amit szakemberek segítségével, 800 hajgraft beültetésével kezelt klinikánk. Természetesen egy pontos diagnózis felállítása előzte meg a beavatkozást, hiszen hajbeültetésre nem mindenki alkamas. Ez esetben a különböző regeneratív terápiás eljárásokat szoktuk javasolni, mint például az orvosilag is alátámasztott, hatásos I-PRF kezelést, vagy mezoterápiás kezeléseket.

 

A hajvesztés mindkét nemnél komoly érzelmi probléma, hiszen mélyen legbelül mindenki nárcisztikus egy bizonyos értelemben. Számos oka lehet a női hajhullásnak, s bár a legtöbbször az örökölt gének okozzák, nem árt gorcső alá venni magát az életmódunkat. Gyógyszerek, dohányzás, terhesség utáni állapot, vagy más, a hormonháztartást befolyásoló életszakasz mind-mind közrejátszik a fent említett jelenség létrejöttében. Fontos megjegyezni, hogy ahogy két egyforma ember nem létezik, úgy két azonos fejtető sincs a világon. Ezen bejegyzés viszont megfelelő tájékoztatóként szolgálhat azoknak, akik szeretnék az otthon kényelméből felmérni, vajon melyik kategóriába sorolható hajhullásuk mértéke. A férfias hajhullás némileg összetettebb a skálázás tekintetében, erről az arannyal szedett szavakra kattintva tudnak tájékozódni, vagy az alább videó is segítségül szolgálhat.

(Automatikus fordítással magyar felirat is elérhető)

 

Női hajhullás - A Ludwig skála

A női hajhullás merőben eltér a férfiakétól, hiszen nehezebben reagálnak a hormonális változtatásokra. Szervezetükben ösztrogén és androgén hormonok is megtalálhatóak, természetesen normális esetben az előbbi van túlsúlyban. Androgén hajhullás azonban szintén érintheti a nőket, hiszen az 5-alfa-reduktáz enzim ugyanúgy képes átalakítani a tesztoszteront a hajhagymák növekedési fázisát meggátoló DHT hormonná (dihidrotesztoszteron). Elképzelhető, hogy az ilyen jellegű hajhullással küzdő nőknél a hormonszint (beleértve akár az androgén szintjüket is) teljesen normális értéket mutat, mégis az imént említett enzim elnyomja a haj növekedéséért felelős ösztrogén szintet.

Egy másik lényeges eltérés a két nem hajhullása között, hogy míg a férfiaknál a tesztoszteron túltermelődése okozhatja a hajvesztést, addig a nőknél az ösztrogén szint csökkenése, vagy a nemi hormonokra adott szöveti érzékenység okozza. Ezért lehetséges, hogy ez a fenomenon többnyire a menopauza körüli időszakban esedékes. Érdekes módon ilyenkor nem alakulnak ki a férfiakéhoz hasonló kopasz foltok, hanem egy általános hajritkulás és a hajszálak elvékonyodása lesz jellemző.

A Ludwig osztályzás három szakasza

A Ludwig osztályozás három szakaszból áll a női mintázat genetikai hajhullásának leírására:

  • I. típusú (enyhe) - A hajszálak korai elvékonyodása tapasztalható, amely megfelelő fésüléssel még könnyen álcázható. Ebben a típusban még nem hullott ki annyi haj, hogy a hajbeültetés opció lehessen.

  • II. Típusú (mérsékelt) - A II. típusú hajhullással küzdő nőknél a középvonal kiszélesedik, és látványosan csökken a fejbőrön található haj sűrűsége. Hajbeültetés akkor végezhető, hogyha a páciens stabil hajzattal bíró donorterületekkel rendelkezik a fejbőre hátulján és oldalán.

  • III. Típusú (kiterjedt) - A fejbőr teteje szinte teljesen áttetszővé válik, ez általában az egész fejbőr elvékonyodásával jár. Az ebben a stádiumban levő páciensek sokszor túl kevés donorhajszállal rendelkeznek ahhoz, hogy a hajbeültetés megfelelő eredményekre vezessen.

Mindhárom Ludwig-szakaszban hajhullás tapasztalható a fejbőr elülső és felső részén, a frontális hajvonal viszonylagos megőrzésével. A hajhullást tapasztaló nőknek érdemes minél pontosabb diagnózist felállítaniuk, lehetőleg tapasztalt bőrgyógyász által. Ez különösen fontos, hiszen a nőkre jellemző diffúz hajhullást alkalmanként számos kezelhető betegség okozhatja. A hajhullás mértékétől vagy okától függetlenül csak azok a nők jelölhetők hajbeültetésre, akik megfelelő mennyiségű hajszállal rendelkeznek a fejbőr hátulján és oldalán.

Amennyiben kérdése merülne fel az osztályozással, vagy a hajbeültetéssel kapcsolatban, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi gombra kattintva!

Jelentkezem