Hajbeültetés árai - Graft vagy hajszál alapú?

Tévhitek a hajbeültetés áraival kapcsolatban

Ha szétnézünk a magyarországi piacon, azt láthatjuk, hogy a legtöbb hajbeültetéssel foglalkozó klinika hajszál alapon számolja ki az eljárás utáni végső, fizetendő összeget, de megadja lehetőségként a graftonkénti elszámolást is. Érthető módon ez sokakban zavart kelt, hiszen nem lehet mindenki tökéletesen tájékozott a hajbeültetés árainak világában. Egyfajta könnyebbséget jelenthet, ha egy klinika csak egyféle módon közelíti meg az árképzést, de ez valójában kinek az érdekét is szolgálja?

Ahhoz, hogy páciensünk megalapozott döntést hozhasson egy egészségügyi területen, fontos, hogy a graftonkénti illetve hajszálankénti árazással kapcsolatban tisztán lásson, mielőtt végleg elkötelezi magát egy olyan helyzetben, amely esztétikai megjelenését meg fogja határozni a beavatkozást követő években, nem beszélve a “műtéti élményről”, amelyen nem mindegy, milyen formában esik át a hajátültetésre vállalkozó.

hajbeültetés árképzés

Minden átültetendő egység egy graftnak számít, függetlenül attól, hogy a páciens hány hajszálat szeretne. A természetes hajstruktúra kialakításához minden típusú graftból egy megfelelő mennyiségre van szükség, és nem csupán több hajszálas graftokra.

 

Mi a graft pontosan?

A graft egy olyan élő szövetdarabot jelöl, amely alkalmas a transzplantációra. A graft, mint terminus nem korlátozódik le a hajátültetés tematikájára, azonban ez a kifejezés a legelterjedtebb hajászati körökben. A graftok valójában azok a hajtüsző egységek, melyekben a hajszálak és az azokat termelő védő szöveti egységek találhatóak. Egy tényt fontos ismerni: egy átlagos páciensnél (kaukázusi haj esetén) egy graft 2-2,4 hajszálat tartalmaz (ritka esetben többet, illetve kevesebbet) Ezeknek a hajszálaknak a mennyisége egyénenként, sőt! graftonként is eltér, így lehet az, hogy némely graftok egy, más graftok akár négy hajszálat is tartalmaznak. Kivételük után gondos odafigyeléssel, a hajszálak mennyiségének megfelelően a graftok szétválasztásra kerülnek (lsd. lenti kép) és ez alapján történik később az átültetésük, hogy az új külső a lehető legtermészetesebb hatást keltse.

Melyik az olcsóbb verzió?

Elérkeztünk a bejegyzés talán legérdekesebb részéhez. A hajbeültetés árának kiszámítása nem éppen a legegyszerűbb dolog. Mégis, ha valaki meglátja az árak oldalon, hogy lehetősége van hajszálanként is fizetni (ami jóval olcsóbb papíron, mint a graftonkénti) eszébe sem jut, hogy ennél többről lehet szó. 

Valójában mindkét verzió a graftokkal kalkulál, lényeges eltérés azonban, hogy míg a graftalapú hajbeültetés árainál egy korrekt és átlátható összeg szerepel, a hajszálankénti hajbeültetésnél nem tudhatja a kedves páciens, hogy a klinika pontosan mi alapján számol. Mivel a jelenleg elérhető korszerű FUE technikák mind a graftok kivételével operálnak, az árazás is ez alapján történik. Azonban az, hogy egyes klinikák graftonként átlagosan mennyi hajszálat számolnak fel, merően eltérő lehet. A legmodernebb Trivellini FUE Mamba egyik nagy előnye például, hogy valós időben számolja a kiemelt graftokat, így garantáljuk pácienseink számára, hogy ténylegesen annyit fizetnek, amennyi graft átültetésre került.​

Ennek a fent említett bizonytalanságnak az az eredménye, hogy vagy a páciens által előzetesen kiszámolt összeg nem egyezik, vagy hajbeültetésének ára éppenséggel passzol, de minősége nem éri el a kívánt szintet és egy ritkásabb hajkorona jön létre. Amint említettük, 1 graftban nagyjából 2, vagy minimálisan több hajszál van átlagosan, ha ettől több páciensnél jelentős eltérés mutatkozik annak általában az az oka, hogy jelentősen nagyobb számű, több hajszálat tartalmazó graftot távolítottak el, mint az egy átlagos helyzetben (amikor nem csak a középfejtető sűrítése a cél) indokolt lett volna.  Számszerűsítve a példa kedvéért: 2000 hajszál átültetését, ha egy klinika graftonként 2 hajszállal számol, véghez viszi 1000 graftból, ha pedig 3-4-el, akkor 500-667 graftból. Egyértelmű, hogy az eredmény nem lesz ugyanaz. 

Egy átültetett 1-2 vagy éppen 3 hajszálat tartalmazó graft optikai fedőhatása és természetessége sokkal több tényezőtől függ, mintsem, hogy azt állíthatnánk, hogy a magas hajszál/hajgraft arány megfelelő eredménnyel fog járni.  Amennyiben valakit azzal dícsérnek a műtét során, hogy nagyon jó volt a donorterülete és extrém magas hajszálszámot állapítanak, ott ugyanannyi graftért lényegesen több pénzt kell fizetnie, úgy, hogy az optikai végeredmény közel sem biztos, hogy természetes lesz. Ugyanis az emberi fejtető jelentős része nem tartalmazhat túlnyomó részt 3-4 hajszálas graftokat, ha természetességet szeretnénk kölcsönözni. Ezen kívűl amikor hajstruktúrát tervezünk, mindig gondolnunk kell a jövőre. Amennyiben a hajvesztés mértéke folytatódik, egy esetleges későbbi műtét során nem fog elegendő több hajszálas graft rendelkezésre állni a meglévő hajzat sűrítéséhez.

Mondhatni, hogy a hajszál alapú árazás egy széles körben elterjedt marketing fogás, ezért ha ilyennel találkozik, kérjük kezelje fenntartásokkal. Orvos-szakmai felelősségünk tartani az előre megbeszélt  hajbeültetés árait és mellette magas színvonalon képviselni az esztétikus megújulás tudományát. 

Az alábbi gombra kattintva megtekintheti a saját, mindenre kiterjedő árképzésünket, mellébeszélés nélkül!

Hajbeültetés árak