Hajhullás kisokos

A hajhullás férfiak és nők millióit érinti. Legtöbbük számára nehéz, érzelmi problémát jelenthet, de szerencsére vannak hatékony megelőző intézkedések, ha az állapotot korán diagnosztizáljuk, és vannak regeneratív terápiák, ha a hajhullás előrehaladt. A legtöbb ember egyszerűen azért veszíti el a haját, mert olyan genetikai állományt örökölt, amely hajlamos a kopaszságra életmódtól függetlenül. A hajhullást azonban mögöttes orvosi problémák, gyógyszerek, fertőzések és számos más tényező is okozhatja.

A diffúz hajhullást okozó általános testi problémák a következők lehetnek:

 • vérszegénység 
 • pajzsmirigy betegség
 • kötőszöveti betegségek (például lupus)
 • súlyos táplálkozási hiányosságok
 • sebészeti beavatkozások, általános érzéstelenítés
 • súlyos érzelmi problémák

Nőknél a szülészeti és nőgyógyászati betegségek, például a posztpartum és a post-menopauzális állapotok, valamint a petefészek-daganatok is hajhullást okozhatnak. Viszonylag nagyszámú gyógyszer okozhatja a hajhullás átmeneti formáját, az úgynevezett „telogen effluvium” nevet, amely állapotot a haj növekedési fázisából nyugalmi szakaszba kapcsol, majd néhány hónap elteltével kihull. Szerencsére ez a leadás visszafordítható, ha a gyógyszert abbahagyják.

Jelentkezem

A diffúz hajhullást okozó gyógyszerek közé tartoznak:

 • vérhígítók (véralvadásgátlók)
 • görcsrohamok elleni készítmények
 • köszvény
 • magas vérnyomás, pajzsmirigybetegségek és gyulladáscsökkentők, mint például prednizon
 • koleszterinszintet és más lipideket csökkentő gyógyszerek
 • hangulatmódosító szerek
 • kemoterápia
 • orális fogamzásgátlók (különösen magas progesztinszint) és diétás tabletták
 • nagy adag A-vitamin
 • bizonyos "utcai" gyógyszerek, drogok (például anabolikus szteroidok és kokain). 

Hajhullás minták és a hegesedés

Bár számos bőrgyógyászati ​​betegség okozhatja a hajhullást, ezek olyan mintázatot eredményeznek, amely eltér az örökletes hajhullástól vagy a hajhullás fent említett diffúz formáitól. A hajhullást továbbá fel lehet osztani heges és nem heges típusúakra. Az Alopecia Areata egy genetikai, autoimmun betegség, amely a nem hegesedést jellemzi. A hajhullás diszkrét kerek foltjainak hirtelen megjelenésével nyilvánul meg (bár az állapot állandósulhat). Enyhe formájában helyi szteroidos injekciókkal kezelhető. Traction Alopecia, a tüsző folyamatos rángatásával bekövetkező hajhullás (pl. szorosan fonott haj vagy „kukoricasorok”) gyakran visszafordítható, de állandóvá válhat, ha a szokás hosszú ideig fennáll. A kezelés csak akkor lehetséges, ha a tapadásból eredő hajhullás nem terjedelmes, és ha a húzás szokása megszűnik. A heges alopeciát olyan állapotok okozhatják, mint a lupus, a lichen planus vagy a sugárterápia. A hajhullás lehet kozmetikai arcműtétek következménye, de az ilyen fejbőr szerencsére gyakran alkalmas hajátültetésre. A sugárkezelés hegesedést és hegesedést nem okozó hajhullást is okozhat, és sebészeti haj helyreállítással is kezelhető, ha a területet lokalizálják.

Stressz okozta hajhullás

Amikor a test traumatikus élményt, táplálékhiányt vagy betegség okozta stresszt tapasztal a hajhullás aránya megnőhet. Úgy tűnik, hogy a nők haja érzékenyebb a stressz hatásaira, mint a férfiak haja. Ennek oka lehet, hogy a hajhullás iránti genetikai hajlamú nőknél általában nagyobb a törékeny, miniatürizált haj aránya. Fontos megjegyezni, hogy a stressz általában a hajhullás egy ritkább típusát okozza, amelyet telogén effluviumnak neveznek és merőben különbözik az androgén alopeciától. A telogén effluvium a haj visszafordítható leválása a nyugalmi fázisban, amikor a test megérzi, hogy energiáit máshová kell terelnie. Ezért a stressz ideiglenesen megváltoztatja a hajhullás mennyiségét, de az elveszett haj idővel valószínűleg vissza fog nőni.

Megoldások

Az orvostudomány nagymértékű fejlődésének köszönhetően ma már a legtöbb típusú hajhullásra van hatásos megoldás. A legelterjedtebb természetesen a hajbeültetés, mely nőknél és férfiaknál egyaránt elvégezhető, azonban léteznek olyan tudományosan megalapozott regeneratív terápiák, melyek hatásosnak bizonyulnak a hajhullással küzdők körében. Ilyen a méltán híres Rigenera a férfias típusú kopaszodás kezelésére, a kevésbé ismert (bár annál eredményesebb) I-PRF kezelés, vagy a Lipogems őssejt alapú zsírátultetése. A kiemelt szavakra kattintva tájékozódhat bővebben az egyes terápiás kezeléseinkről, amennyiben pedig kérdése volna, vagy állapotfelmérésre jelentkezne, az alábbi gombra kattinva egyszerűen veheti fel velünk a kapcsolatot.

Jelentkezem

 

Vissza