D-vitamin hiány okozhat hajhullást?

A D-vitamin hiány kialakulása elkerülhetetlen bizonyos helyzetekben. Napi étrendünkkel nagyon alacsony D-vitamin mennyiséget tudunk bevinni, mivel az élelmiszerek többsége nem, vagy nagyon kevés D-vitamint tartalmaz. Ilyenek a húsok, a zsírban gazdag halak és néhány gabonaféle. Ehelyett szervezetünk a D-vitamint napfény segítségével szintetizálja. Ez azt jelenti, hogy azokon a területeken, ahol a napsütés mennyisége alacsony, D-vitamin hiányos állapot alakul ki, legalábbis az őszi és téli hónapokban.

A rutin vérvizsgálatok általában nem tartalmaznak D-vitamin szint meghatározást. A diagnosztizálás hiánya miatt kialakulhatnak akár kóros esetek is. Valójában a világon körülbelül 1 milliárd embernél valószínűsíthető, hogy szervezetükben nagyon alacsony ennek a létfontosságú vitaminnak a koncentrációja. 

A D-vitamin és a hajhullás közötti kapcsolat

Van néhány tápanyag, melyek, ha hosszú távon hiányoznak étrendünkből, hajhullást okozhatnak. Ezek közé tartoznak a B-vitaminok, a fehérjék és az omega-3 zsírsavak. De a D-vitamin is fontos szerepet játszik. 

A D-vitamin segít a fogak és a csontok egészségének fenntartásáért, valamint a haj növekedéséért is felelős. Ha alacsony a D-vitamin szintünk, az  a haj növekedésére negatív hatással van. Ennek pontos mechanizmusa még nem teljesen ismert.

Alopecia Areata és D-vitamin szint - mit mond a tudomány?

A British Journal of Dermatology szakirodalomban 2014-ben megjelent tudományos kutatómunka az alopecia areataban szenvedő betegek vérében lévő D-vitamin szint közötti kapcsolatot vizsgálta.

Az alopecia areata olyan autoimmun állapot, amely a hajhagymák gyulladását eredményezi, amikor a hajciklus anagén vagy növekedési stádiumában van. Ez okozza, hogy a haj természetellenes ütemben hullik ki.

Ez a tanulmány megállapította, hogy az alopecia areataban szenvedő betegek nagyságrendekkel alacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkeztek, mint a hajhullásban nem érintett kontroll csoport. Azt is kimutatták, hogy a hajhullással legjobban érintetteknél voltak a legalacsonyabb D-vitamin értékek. 

A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy az alopecia areata-val rendelkező betegeket D-vitamin-szintre kell kivizsgálni, és D-vitamin pótlást kell kapniuk, ha hiányos állapot lép fel.

Egy másik tanulmány 2013-ban a D-vitamin szint és a hajhullás kapcsolatát kifejezetten nőknél vizsgálta. A vizsgálatba bevont nőknek vagy életkorral összefüggő hajhullásuk volt, vagy telogen effluviumban voltak érintettek. A telogén effluvium egy gyakori állapot, mely a haj elvékonyodásával jár. Akkor fordul elő, ha túl sok hajhagyma lép be a telogén, azaz a nyugalmi fázisba. Ha túl sok hajtüsző nyugvó fázisban van, nem pedig növekszik, hajhullást eredményez. 2

Ez a tanulmány kapcsolatot talált az alacsony D-vitamin szint és a túlzott hajhullás között. Azt is megállapította, hogy a D-vitamin szint mérésének, valamint a D-vitamin étrend-kiegészítők szedésének standardnak kell lennie a női hajhullás kezelésében. 

Miért hat a D-vitamin a hajhullásra?

Mi a kapcsolat a D-vitamin és a hajhullás között? Az egyik kutatómunka szerzői úgy vélik, hogy találtak egy lehetséges választ a problémára. A 2016-ban végzett kutatásban nem csak vért vettek a D-vitamin szintjének tesztelésére. Alopecia areata-ban szenvedő betegeknél, valamint androgén alopeciánál, más néven férfi kopaszságként is kisméretű biopsziát vettek a fejbőr bőréből. 

A D-vitamin receptorok jelenlétét keresték a keratinocitákban, az epidermiszt alkotó domináns sejtekben, amelyek felelősek a szőrtüszők növekedéséért és fejlődéséért. A D-vitamin receptorok ezeknek a sejteknek a felületén található apró markerek, melyek jelzik a D-vitamin molekuláknak, hogy a sejtnek D-vitaminra van szükségük. 

A vizsgálat megállapította, hogy azoknál, akik hajhullásban érintettek, a D-vitamin receptorok koncentrációja szignifikánsan alacsonyabb volt. Ez bizonyítja, hogy a D-vitamin hiánya hajhullást okozhat.

A D-vitamin hiány tünetei

Az alábbi tünetek tapasztalhatók alacsony D-vitamin szint esetében: 

  •  Csontfájdalmak és fájdalmak, amelyek hajlamosak lehetnek a csonttörésekre és a törésekre
  •  Nem specifikus izomfájdalmak és gyengeség
  •  Lassú sebgyógyulás
  •  Az immunrendszer gyengülése
  •  Fáradtság érzés, energiahiány és ingerlékenység
  •  Depresszió
  •  Viszkető bőr
  •  Hajhullás
Vissza