Hajhullás okai, diagnózis, kezelési lehetőségei

A hajhullás mindkét nemet egyaránt érintő probléma lehet. A haj az ember megjelenésének egyik legfontosabb eleme – legyen szó akár férfiakról, akár nőkről. A haj nagymértékben meghatározza az arc karakterisztikáját, a gondosan megválasztott, ápolt frizura pedig megnyerőbbé, ezáltal magabiztosabbá teszi az ember.

A hajhullás okai

A hajhullás, hajritkulás, kopaszodás, leggyakoribb oka genetikai eredetű, azaz örökölt hajlam a férfi vagy a női típusú hajhullásra. Az ehhez társuló életmódbeli, táplálkozási tényezők együttes hatása sem elhanyagolható, de a hajhullás lehet komplex, több betegség jelenlétének együttes hatása is. A hajhullás egy rövid idő alatt lezajló esemény tünete is lehet, ami után a haj visszanő. Ilyen a stressz, a terhesség vagy valamilyen gyógyszer mellékhatása.

A különböző hormonok, gyógyszerek és betegségek önmagukban is képesek megváltoztatni a haj növekedését, állapotát és hajhullást okozni. Az okok kiderítését és kezelését követően a haj visszaáll a normális növekedési és hullási időre. A hajhullás oka lehet egészen egyszerű, mint mondjuk egy gyulladásos góc, vagy allergén – gyógyszeralapanyag.

Ezen kívül van néhány berögzült cselekvésünk, ami szintén hajritkuláshoz vezet, így összeszedtünk 9 rossz szokást, ami káros a hajnak.

Mikor kell aggódnunk hajhullásunk miatt? – okok, magyarázatok

Napi 100-150 hajszál kihullása teljesen normálisnak tekinthető, ez a haj természetes cserélődése. Tehát amíg a follikuláris egységek, azaz a hajszálcsoportok egészségesek és érintetlenek nincs ok az aggodalomra. Azonban átlagban napi 150 szál feletti hajveszteség esetén már valamilyen kezelendő probléma áll a háttérben.

A hajhullás lehet átmeneti vagy hosszan tartó folyamat. Az átmeneti hajhullás könnyen kezelhető, ha felismerjük az okokat.

A normális mértéket meghaladó hajhullás azt jelzi, hogy valamilyen rendellenes folyamat zajlik a szervezetben. A hajhullás oka lehet a hormonális egyensúly hiánya, betegség, külső behatás – például gyógyszerek, mérgezés.

Hajhullás okai

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A hajhullás bizonyos fajtáinak, köztük a messze leggyakoribb hormonális, androgén jellegű kopaszodásnak okai már részben ismertek. Ezért léteznek klinikai vizsgálatokkal igazolt kivonattal ellátott készítmények, amelyek a hajhullás tényleges okait kezelik, de egyik sem nyújt teljes megoldást, illetve hatásuk egyénenként változhat.

Általánosságban elmondható, hogy a klinikánkon elérhető külsőleg használatos hajszeszek, samponok, vitaminok, illetve belső szerek, valamint a regeneratív terápiák, prp terápia főként lassítják, vagy megállítják a hajhullást, mindkét nem esetében. Az általunk javallott terápiák a részleges hajvisszaállításra is alkalmasak, azonban főként az androgén kopaszodás által okozott kiterjedtebb hajveszteségre egyelőre csak a megfelelően elvégzett hajbeültetés nyújt valódi, természetes eredményt.

Az androgén jellegű, azaz nemi hormon alapú hajhullás – hétköznapi nyelven a férfias kopaszodás – felelős a férfiakat érintő hajhullások 90-95%-ért. Ez a magyar népességen belül a 35 éves férfiak kb. 40%-át érinti, de az ötvenes éveik elején járó férfiaknál ez a szám már 55%.

Az érintettek hajhagymái érzékenyek egy bizonyos nemi hormonra, a dihydrotesztoszteronra – DHT. A hajhagymák a hormon jelenléte miatt miniatürizáción, azaz elsorvadáson mennek keresztül. Ez a hajhagymák ciklusát, és ezáltal a hajszálat is rövidíti.

Ennek eredménye, hogy a terminális hajat növesztő follikuláris egységek vellus hajat vagy babahajszálakat kezdjenek el termelni. Ezek a hajhagymák a végstádiumban már egyáltalán nem termelnek normális hajszálakat.

Az aga jellemzője a hajvonal típusos – norwood-skála szerinti – visszahúzódása, ezzel párhuzamosan pedig a fejbőr elvékonyodása. A folyamat végeredménye – ami az egyén hormonérzékenységtől is függ – gyakran mindössze egy, a tarkóhoz és a nyakhoz közeli patkó alakú hajas terület, ahol viszont megmarad a haj.

Erről a területről miért nem hullik ki soha a haj?

Erről a patkó alakú területről azért nem hullik ki soha a haj, mert az itt található hajszálak ellenállnak a dht hatásának. Pontosan ezt a genetikai sajátosságot használjuk ki a hajtranszplantáció, azaz a hajátültetés során.

A női hajhullás:

A nők hajhullásának kb. 80-85%-a hormonális eredetű. A hormonháztartásra ható események pl. Petefészek-daganat, férfihormon- tartalmú fogamzásgátlók szedése, terhesség, menopauza vagy átmeneti hormonális változások okozzák az elváltozást. A hajhullástól szenvedő nők többi 15-20%-ánál a stressz, gyulladásos illetve immunalapú okok állnak a háttérben.

A férfiakhoz hasonlóan a nőI típusú androgén – nemi hormon alapú – hajhullásban szenvedő nőknél is a dihydrotesztoszteron, azaz a dht felelős a hajhagymák miniatürizációjáért, elsorvadásáért. A nők többsége nem kopaszodik, hanem az egész fejen jelentkező, úgynevezett diffúz hajhullástól szenvednek. Tehát, a hölgyek egész fejtetőjét érinti a hajvesztés, de viszonylag ritka a hajatlan terület, mindenhol ritkul. Ezt az androgének – férfihormonok – okozzák, pedig csak kis mennyiségben találhatóak meg a nőI testben.

 

Vissza