Miért fontos ismerni a graft és a haj/szőrtüsző közti különbséget?

Időről-időre megszólalásig hasonló tartalmú leveleket kapunk páciensektől, akik hajbeültetés mellett döntöttek más-más klinikákon. Mivel ezekről az állandó panaszokról hosszú ideje hallunk, megosztjuk az egyik legutolsó e-mail tartalmát, és elmagyarázzuk, mit kell tennie az ilyen problémák elkerülése érdekében.

“Tisztelt Klinika! Körülbelül egy évvel ezelőtt hajátültetés mellett döntöttem egy török klinikán. A klinikán végzett felmérés során elmondták nekem, hogy előrehaladott férfias típusú kopaszodásom van, és 5000 graft átültetésére lenne szükségem. Mondtam nekik, hogy rendben van, ha ez megoldja a problémát, mivel hosszú ideje nagyon kellemetlennek éreztem megjelenésem. Már egy év eltelt a hajbeültetés óta, de a hajam tömege még mindig nagyon ritkának tűnik. Mit kellene tennem? Remélem tudnak segíteni nekem! Szükségem lenne egy újabb hajátültetésre, de el kell mondanom, hogy elvesztettem a bizalmat a hajbeültetést végző klinikákban.

Nagyon köszönöm.”

A levél íróját egy vizsgálatra és egy konzultációra invitáltuk, annak tudatában, hogy egy év elteltével a beültetett hajszálak nem indultak növekedésnek. Amikor összehasonlítottuk a páciens előtte-utána fényképeit, szemmel látható volt, hogy a ritkás területek fedése javult, de úgy tűnt, hogy nem lett 5000 graft beültetve.

Elemzésünk során kiderült, hogy nagyjából 1200-1500 graft beültetése történhetett meg, amit megosztottunk a pácienssel. Ragaszkodott hozzá, hogy 5000 graft beültetéséért fizetett, de több tíz éves rutinunkkal ránézésre is megállapítható volt, hogy nem lehet több, mint 1500 graft, ezért javasoltuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a hajátültetést végző török klinikával.

Másnap dühösen hívott vissza minket, miután beszélt a török klinikával, ahol elmondták, hogy 1500 graftot kapott. A helyzetet még fokozta, hogy a klinika közölte a pácienssel, hogy 1500 graftot ültettek át, de ez azt jelentette, hogy 5000 új hajtüszőt kapott a hajába. Ez a magyarázat természetesen zavaró volt és páciensünk értetlenkedett, mert biztos volt abban, hogy nem szőrtüszőkről, hanem graftokról beszéltek a konzultáció során.

Probléma: Graft vagy szőrtüsző?

A szőrtüsző a hajszál gyökerére utal, a fejbőr alatti részre, míg a graft (szőrtüsző egység) a hajszálak csoportjára, amik állhatnak 1-6 hajszálból is.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a komoly érdeklődők, akik hajbeültetésben gondolkodnak, 6–12 hónap kutatás, mérlegelés után választják ki a számukra megfelelő klinikát. Ezek közül az érdeklődők közül néhány intenzív kutatást végez, a legtöbb klinikára ellátogat, megismerve minden olyan részletet, amelyet tudnia kell a hajátültetésről. 

Azon páciensek többsége, akik elegendő online kutatást végeznek a hajbeültetésről, árakról, vagy látogatnak el különféle hajátültetési klinikákra, nagyjából tudják a különbséget a graft és a szőrtüsző jelentése között. Azok az érdeklődők, akik a hajátültetési klinikára támaszkodnak anélkül, hogy elegendő kutatást végeznének, sokszor nagyot csalódnak az eljárás után félreértések, vagy olyan klinikák miatt, melyek kihasználják az emberek ismerethiányát.

Előzetes felmérések során néhány hajátültetési klinika viszonylag magas számot, pl. 2000 graftot javasol a teljes terület fedéséhez, de a valóságban csak 700-800 graftot ültetnek át, bár azt mondják a páciensnek, hogy 2000 graftot kapott. Amint az átültetett haj kinő, a páciens rájön, hogy még mindig ritkás, esetleg kopasz területei vannak, majd legtöbbször felveszi a kapcsolatot a beültetést végző klinikával, hogy felvegye a kérdést a helyzetről. A klinika azt állítja, hogy 2000-2500 hajtüszőt ültettek át és hogy ez volt az eredeti szám, melyben megállapodtak. A valóságban csak szavakkal játszanak, és különböző kifejezéseket használnak a páciensek megzavarására.

Valószínűleg több százan gondolkodnak jelenleg is hajátültetésről, de rengetegen vannak olyanok, akik hasonló problémákat tapasztaltak. Az ilyen csalódások elkerülése érdekében azt javasoljuk, hogy tanulja meg a hajátültetésben használt kifejezések közti különbségeket és mindent tisztázzon az eljárás előtt a személyes konzultáció során a választott hajátültetési klinikával.

 

Vissza