Hajbeültetés nyáron?

Az időjárásnak és az évszakoknak valójában nincs sok köze ahhoz, hogy mi a legideálisabb időpont a hajbeültetés elvégzésére. A legjobb időpont mindig az, melyet páciensünk igazán magának érez, úgy érzi felkészült a hajbeültetésre, legyen az akár nyáron, akár télen.

A gyógyulás időszaka és a hajbeültetés utáni protokoll ugyanis minden évszakban ugyanaz, bár az évszakokban találhatunk olyan tényezőket, amelyek segíthetnek a felépülésben, vagy némileg akadályozhatják azt. A legnagyobb kontraszt természetesen a téli és a nyári hajbeültetés között van, ezért ezt vesszük példának.

 

A legjobb időpont a hajbeültetésre

Számtalanszor megkaptuk már a kérdést az ideális hajbeültetés időpontra vonatkozóan, hiszen sokan tartanak attól, hogy a nyári napfény, vagy a nyaralásuk időpontja beleszól a regenerációs időszakba. A hajbeültetés után szükséges 10-14 nap "kényszerpihenőt" eltölteni, hogy frissen átültetett graftjaink a helyükön maradjanak, ez elkerülhetetlen évszaktól függetlenül. Ekkor nagyon fontos, hogy precízen betartsuk a szakorvos által előírt hajbeültetés utáni teendőket, mint például:

  • Kerülni az aktív sportolást, fizikai munkát

  • És a vele járó izzadást

  • Sóoldattal enyhíteni a viszketést (semmiképp sem kézzel vakarni)

  • Kerülni az erős napfényt

Utóbbi pont természetesen aggodalmat okozhat azoknál, akik a nyári hajbeültetésen gondolkoznak, azonban van egy tényező, melyről rendre elfeledkeznek pácienseink.

D-Vitamin a hajhullás ellen

Mivel D-vitamint szervezetünk többnyire a napfény által tud szintetizálni, van egy bő fél éves időszak, amikor nem igazán bővelkedünk D-vitaminban és ennek azonnali következményei lehetnek. A csontfájdalom, lassú sebgyógyulás és viszkető bőr mellett tudósok összefüggést találtak a D-vitamin és az erősödő haj között. 

A 2016-ban végzett kutatásban kisméretű biopsziát vettek Alopecia areataban, valamint Androgén alopeciában szenvedő betegek fejbőréből a D-vitamin szintjének tesztelésére. 

A D-vitamin receptorok jelenlétét keresték a keratinocitákban, az epidermiszt alkotó domináns sejtekben, amelyek felelősek a szőrtüszők növekedéséért és fejlődéséért. A D-vitamin receptorok ezeknek a sejteknek a felületén található apró markerek, melyek jelzik a D-vitamin molekuláknak, hogy a sejtnek D-vitaminra van szükségük. 

A vizsgálat megállapította, hogy azoknál, akik hajhullásban érintettek, a D-vitamin receptorok koncentrációja szignifikánsan alacsonyabb volt. Ez bizonyítja, hogy a D-vitamin hiánya hajhullást okozhat, jelenléte pedig erősíti a hajszálakat. A napfény továbbá elősegíti a regenerációt, felgyorsítja a sebgyógyulást, ezért a nyári időszak sokaknál ezen szempont miatt vonzó lehet. 

Előtte-utána galéria

Ajánlott tehát a nyári hajbeültetés, vagy sem?

Ez az a kérdés, melyre csak Ön tudja a választ. Ha szabadsága többnyire a nyárra korlátozódik felesleges azon aggódni, hogyan fogja betartani az előírtakat. A nyári napfény egyszerre segítheti és rombolhatja az átültetett graftok regenerációját, az izzadás miatt azonban célszerű légkondicionált helyiségben tartózkodni az első két hétben. 

A sós tengervízben való fürdés és sapka viselése a napfény elkerülése végett mind-mind megengedett az említett hajbeültetés utáni szűk két hetes időszak után. Ezt a 14 napot azonban sem nyáron, sem télen nem lehet megkerülni, ha valódi eredményeket szeretne elérni. Nyári hajbeültetése nyaralására tehát nincs befolyással, nyugodtan élvezheti szabadságát gyógyuló fejbőrével egyszerre, hogy ősszel már egy vadonatúj külsővel köszönthesse kollégáit.

Önt is érdekli a hajbeültetés?

Érdeklődjön aktuális kedvezményeinkről, regeneratív terápiánkról, vagy magáról a hajbeültetésről telefonon +36-30/552-0940, élő chaten nyitvatartási időben, vagy kérjen visszahívást az alábbi gombra kattintva!

Jelentkezem

Vissza