Miért őszülünk valójában?

Őszes hajzat továbbá idejekorán is megjelenhet, ha életmódunkkal nem támogatjuk a fejtetőn játszódó folyamatokat. A lecsökkent fehérjebevitel, B12 vitamin és a folsav hiánya, valamint a vashiány mind-mind eredményezheti a pigmenthiányos állapotot.

Teljesen normális szervezeti működés esetében őszes haj már a harmincas években is jelentkezhet, bár csekély eséllyel. Adatok szerint tíz évenként nő ugyanennyi százalékkal az esélye annak, hogy hajszálaink színe az idő múlásával együtt fakulni kezdjen

Az őszülés előtti haj színe

Hajszínünket kétféle festékanyag határozza meg, a feomelanin és az eumelanin. Az imént említett anyagokat a test pigmentsejtjei, vagyis a melanociták termelik. A festékanyagok szervezetben előforduló arányából következik, hogy milyen színű haja van az illetőnek. A feomelanin felel a haj vörös színéért, míg az emulanin festi fejtetőnket feketére vagy barnára. A hajban található keratinnal vegyülve ezek az anyagok teszik ki a haj struktúrájának 97 százalékát. Miután a haj kinőtt és úgymond a szervezet “eldöntötte”, hogy milyen színű lesz a frizura, a hajszálak színe már nem tud megváltozni természetes úton. 

A hajbeültetés és az őszülés

Amikor hajbeültetésre kerül sor, idősebb pácienseink rendszerint érdeklődnek afelől, hogy nem lesz-e természeteellenes, ha őszülő hajukba eredeti színű hajszálakat ültetünk be. A válasz a kérdésre: Nem. Orvosaink, ahogy a hajbeültetés minden területén, úgy az ősz hajzatnál is arra törekszenek, hogy esztétikailag minél természetesebb hatást érjenek el. Ezért a donorterület felmérésekor figyelembe veszik azt is, hogy mennyi ősz hajszál kerüljön átültetésre, így egy természetes átmenetet képezve az új, eredeti hajszínű haj és a meglévő őszes haj között.

Az őszülés folyamata

A melaninok, avagy melanociták felelnek azért, hogy a megtermelt pigmentsejteket a keratinocitákhoz, tehát a hozzájuk csatlakozó hámsejtekhez továbbítsák. A haj “üzemanyagjának” számító fehérjét a keratinociták termelik, hétköznapi nevén: a keratint. Amikor a keratinociták életciklusuk végén elhalnak, sejtjeikben legbelül képesek megőrizni a haj színéért felelős pigmenteket. A pigmenttermelés leállásával levegőbuborékok kezdik feltölteni a hajszálakat a festékanyag helyett, így színezve azokat szürkére vagy fehérre.

Érdekes módon a pigmenttermelés és leállás folyamata merően eltér függően attól, hogy a bőrön vagy a hajhagymákban megy végbe, de a pigmentek megszűnése szerencsére semelyik esetben sem egyik napról a másikra történik. A szürkés hajzat még tartalmaz némi melanint, míg a teljesen fehér hajszál indikátora a termelés abszolút megszűnésének.

Az első ősz hajszál megjelenésekor még nem érdemes pánikba esni, hiszen egy teljes haji életciklusnak el kell telnie az abszolút ősz haj kialakulásához. Őszülés folyamatáról akkor beszélünk, amikor a gyűjtőnevén melaninok termelődése csökkeni kezd, vagy teljesen leáll, ilyenkor a következő hajszálak már szürkén vagy fehéren fognak kibukkanni. Az őszülés idővel mindenkit érint, a folyamatot azonban le lehet lassítani, ha kicsit is odafigyelünk életmódunkra.

Amennyiben kérdése támadt az őszüléssel és hajbeültetéssel kapcsolatban, vagy érdeklődne regeneratív terápiáink után, az alábbi gombra kattintva könnyedén felveheti velünk a kapcsolatot!

Jelentkezem

 

Vissza